≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovog leta čeka nas pakao s komarcima, množe se u velikom broju, nadležni upozoravaju: "Biće teško izboriti se"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim klasičnih larvicidnih preparata, JKP "Gradska čistoća" ove godine u praksu uvodi i upotrebu bioloških

  • 3
Komarac Foto: Pixabay

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" ne može da otpočne akcije suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda usled nepovoljnih vremenskih prilika. Za sada se nastavljaju samo larvicidni tretmani koji se sprovode od početka marta, jer oni ne zavise od padavina, vetra i temperature vazduha, saopštilo je JKP "Gradska čistoća".

Dubravka Planinac, doktor veterinarske medicine u ovom komunalnom preduzeću, izjavila je da se suzbijanje larvi komaraca sprovodi u kontinuitetu već više od dva meseca.

"Tretmane smo počeli nešto ranije, jer već duže imamo visok vodostaj Save i Dunava, a za nama je dosta topla zima koja nam je, iako je bila prijatna, donela i velike izazove kada su u pitanju komarci. Zato će ove godine biti izuzetno teško izboriti se sa očekivanom velikom brojnošću ovih insekata. Situacija je dodatno otežana trenutnim vremenskim prilikama koje ne dozvoljavaju planirani početak akcija suzbijanja odraslih jedinki komarca, a sa skokom temperature očekujemo naglu pojavu velike brojnosti ovih insekata. Zato će naše akcije, kada se za njih stvore uslovi, morati da budu vrlo intenzivne i svakodnevne", rekla je Dubravka Planinac.

Osim klasičnih larvicidnih preparata, JKP "Gradska čistoća" ove godine u praksu uvodi i upotrebu bioloških koji su na bazi bakterija bacillus thuringiensis i bacillus sphaericus, koje deluju na larve komaraca, a ne utiču na životnu sredinu.

"Deo vodenih površina od ove godine tretiramo biološkim preparatom. On se koristi na čistijim vodenim površinama kako bi njegova upotreba imala puno dejstvo. Za njegovo uvođenje smo se odlučili, jer osim što deluje na larve komaraca nema nikakav negativni uticaj po životnu sredinu. Na lokacijama na kojima biološki preparat nema dejstvo koriste se klasična larvicidna sredstva registrovana od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisana u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Nažalost, i pored naših intenzivnih tretmana, pred nama je zaista teška godina, jer vremenske prilike i eko-sistem čine svoje, a pored toga postoje i lokacije do kojih ne možemo doći i sprovesti larvicidni tretman. Najpre mislim na privatne posede gde vrlo često imamo različita skladišta vode, pa i najobičnije saksije za cveće, zatim septičke jame ili bunare, a sve to predstavlja idealne lokacije za razmnožavanje larvi komaraca.

Apelujem na sugrađane da, ukoliko do sada nisu obezbedili fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, redovno menjaju vodu u saksijama, isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima i koriste propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju, te da našim ekipama, kada započnu akcije suzbijanja odraslih jedinki komaraca, omoguće nesmetan rad, jer će ove godine to biti izuzetno važno", naglasila je Dubravka Planinac.

(Telegraf.rs)

Video: Koje egzotične bolesti mogu da pogode Srbiju? Četiri jahača tropske apokalipse

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA