Vreme čitanja: oko 5 min.

Direktor đačkog Doma u Beogradu organizovao besplatnu maturu deci: Niko ne bi poverovao gde će biti žurka

Vreme čitanja: oko 5 min.

Čast mi je da čujem šta kažu učenici, ja se zaista trudim da ostvarimo i ostavimo najlepši utisak, kao i da omogućimo daci da im bude što lepše

  • 0

Dom učenika srednjih škola, gde su se nekada školovali kadrovi za Jugoslovensku železnicu, i danas je ustanova za primer. Ne samo svojim nazivom - "Patrijarh Pavle", ovaj dom je i delima pokazao da skromnost, saosećajnost, ali i velikodušnost nisu zaboravljene vrline.

Naime, ovogodišnji maturanti dobili su od Doma iznenađenje koje nisu očekivali. Direktor doma Saša Rokvić rešio je da im organizuje matursko veče. Potpuno besplatno. Kako nam je rekao Rokvić, zabava će biti priređena u kantini za koju su u Italiji osvojili prvu nagradu, budući da je ceo arhitektonski tim radio na njenom uređenju, i zaista izgleda impozantno.

- Dom učenika je apsolutno organizovao kompletno dešavanje proslave mature. Neće biti klasične žurke zbog nemilog događaja koji se dogodio, te tako hoćemo da odamo poštovanje stradalima. Imaćemo nagrade, tortu i sve što je potrebno za dobar provod. Imamo i statue Patrijarha Pavla koje sam pripremio za njih, delićemo i knjige, a to je sve zarad uspomene na naš dom i mislim da je ipak lepo da se oni osećaju ovde prijatno. Jednom su maturanti i to je sećanje za ceo život - priča za naš portal Saša.

Kako naglašava, čast mu je kada čuje da đaci hvale dom. 

- Čast mi je da čujem šta kažu učenici, ja se zaista trudim da ostvarimo i ostavimo najlepši utisak, kao i da omogućimo daci da im bude što lepše. Sve želim da učinim za njih, ima dosta stvari koje drugi domovi nemaju, ali mi radimo sve da oni budu zadovoljni. Mi imamo 29 vaspitača, koji su zaduženi za vaspitanje i rad. Imamo preko 20 sekcija, sportskih, umetničkih, literalnih i imamo čak i televiziju, tkačku sekciju, moderan ples a u planu imamo i bend.

Zgradu su osavremenili do te mere da je dobila i solarne panele

- Ima još par domova koji imaju solarne panele. Mi smo ih uradili pre 15 godina, to su paneli za grejanje vode. Sada smo od Ministarstva dobili solarne fotonaponske ćelije koja isto koristimo, 50 kilovata prozvodnje, a mi smo aplicirali da bude 100 kilovata, pa ćemo videti da li su u mogućnosti da nam daju još po 50 kilovata, ali verujem da ćemo dobiti ako ne ove, onda sledeće godine.

Za đake bi učinio sve, pa kad je rekao da će i bioskop dobiti, tako je učinjeno. 

- Kupili smo profesionalni projektor i platno, kako bi oni mogli da se okupe i uče za njih, a tu mogu sve da gledaju. Edukacija i seminari su prioritet, mislim da će to biti sjajno, postavljeno je u našoj sali i multifunkcionalno je.

Poziv  za proslavu važi za sve đake i roditelje, napominje ponosni direktor. 

- Ja pozivam sve roditelje i naše đake, prvenstveno prvake koji žele u Beogradu da upišu školu, nakon upisa u školu ide dom i mogu da konkurišu kod nas da budu naši gosti i da se družmo ovde kod nas - priča nam direktor Rokvić.

Dom raspolaže sa više terena za rekreaciju, imaju sjajno opremljenu teretanu, bazen, svlačionice, kantinu, sobe i nekoliko terena. Čak, pored svega, poseduju i letnjikovac. A kada je reč o obrazovanju, imaju i biblioteku koja je opremljena porema poslednjem popisu sa nešto više od 3.000 naslova, kao i čitaonicu. U biblioteci, pored knjiga, đaci imaju i računare gde mogu da obavljaju sve radnje vezane za učenje.

Jedan od bitnijih faktora u domu, jesu i vaspitači koji su sa njima konstantno. Pomažu im oko svega, brinu o njima, a najveće zahteve imaju prvaci koji su na putu adaptacije. Za naš portal vaspitač Efgenija Stojiljković otkriva kao izgleda jedan njihov dan.

- Jedan dan je prilično zanimljiv, dođemo ujutru i budimo decu oko sedam, kako bi stigli na doručak, i imaju vreme za učenje. Oni uglavnom uče u svojim sobama, ali najčešće su u biblioteci i čitaonici. Naglasila bih da smo ponosni jer deca dosta čitaju, imamo učenicu koju smo nagradili, jer je za školsku godinu pročitala 200 knjiga pored stručne literature. Deca imaju ručak, u savremenoj kantini koja im svakodnevno omogućava nekoliko raznovrsnih jela tokom dana. Pre svega, nama je bitno da oni budu uspešni, i mimo odnosa vaspitač - đak, želimo da postignemo odnos prijatelj - đak, što nam i polazi za rukom. Potrebno je da znaju da mogu uvek da nam se obrate i da smo mi tu za njih za sva pitanja, na koja nemaju odgovore. Dodala bih da su deca zaista sjajna, a najčešće pitanje je kako da se adaptiraju, to je tek kada dođu u dom i ne znaju kako funkcioniše život ovde, ali smo svi tu i brzo se uklope. Ove zaista imaju sve što žele, a bezbednost je na visokom nivou - priča nam vapsitač.

Kada je reč o bezbednosti, primetili smo nekoliko pripadnika policije, koji se sve vreme šetaju po dvorištu doma, dok nas je u hodniku dočekalo obezbeđenje, tačnije Miloš Radosavljević koji brine o sigurnosti naše dece. 

- To su sve učenici srednjih škola, oni ovde stanuju i ne dozvoljavamo pristup drugoj deci, radimo preventivne preglede dece imamo i pojačanu kontrolu. Imamo sve vizuelne preglede, i da li dovode decu iz drugog doma. Dovode ih, ali mi ih zamolimo da izađu i najbitnije nam je da nemaju neka nedozvoljena sredstva. Ovde radimo dve godine, a incidenata nije bilo, onih dramatičnih - kaže nam obezbeđenje doma.

Prema rečima direktora, tokom leta dom se izdaje u svojstvu hostela, a sav novac koji zaradi, ulaže se u đake, te je tako uređena sala gde se nalazi projektor, ali i bioskopska sala. 

U Domu učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle", svi đaci su dobrodošli, a kako kažu, nije bitno da li je neko iz Srbije ili ne, te smo tako šetajući zatekli đaka Vazduhoplovne akademije iz Skoplja.

- Ja sam iz Makedonije, došao sam ovde i zadovoljan sam. Ovaj dom sam odabrao jer je lep, a imam i dosta prijatelja. Ne treba nam ovde ništa više, imamo sve i svašta, teretane, bazene,. terene i najbitnije mi je prijatelje. Meni je najbitniji teren za basket, a ja se nadam kada završim školu da ću biti neki IT stručnjak - Rekao nam je đak Darin Arsov.

Pored uređenog enterijere i eksterijera, ovaj dom broji više stotina đaka, za koje se na dnevnom nivou sprema 2.000 obroka. Prema rečima direktora i svih zasposlednih, ali i našeg ličnog utiska, oni s pravom za sebe kažu da su jedan od najboljih domova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA