≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!" U senci tužnih događaja Spasovdanska litija bez svečanosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja

  • 4

Sprska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da će Spasovdanska litija proći beogradskim ulicama 25. maja 2023. godine u 19 časova, navodeći da je povodom toga SPC pripremila i najavni spot.

Ove godine zbog stradanja mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac litija neće imati svečani karakter, navedeno je u saopštenju.

SPC je ranije saopštila da će ovogodišnja litija biti u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!

Na čelu Litije, koja će gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Prethodnog dana, 24. maja svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će, posle molebna, svečano u pratnji Preosvećenog Episkopa valjevskog Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekan u večernjim časovima, pred praznično bdenje.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika, da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu, saopštila je ranije iformativna služba Srpske Pravoslavne Crkve.

(Telegraf.rs)

Video: Porfirije: Spasovdan uspomena na tajnu Hristovog dolaska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    19. maj 2023 | 23:23

    Od kada se to Spasovdanska litija vrši u noć. Uvek je održavana,u pre podnevnim satima i do podneva. Neka nova pravila su uvedena, od kada?

  • Sisi

    21. maj 2023 | 11:36

    Zašto u 19h?

  • Goca

    23. maj 2023 | 18:12

    Pogresila sam. Litije jesu ranije bile u prepodnevnim casovima ali od 2021. godine su u predvecernjim satima. Godine 2021. Spasovdanske litije su krenule u 19. casova a 2022. krenule su u 18.casova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA