Vreme čitanja: oko 3 min.

U OŠ "Vladislav Ribnikar" po 6 policajaca u svakoj smeni: Ranije jedan pokrivao i po više škola

Vreme čitanja: oko 3 min.

to se tiče odnosa učenika i policije, Puhača kaže da je sasvim zadovoljavajući i vrlo korektan

  • 3
Novi SAD BOMBA SKOLA, policija, policajci, policijski automobil Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije, izjavila je sinoć da će u narednom periodu u OŠ "Vladislav Ribnikar" biti raspoređeno po šest policajaca u obe smene, prenosi RTS.

- S obzirom da je bio prvi dan nastave posle tragedije, pojačano je prisustvo policajaca u OŠ "Vladislav Ribnikar", jer je situacija prilično specifična, pa je procenjeno da je bezbednost škole i učenika nešto najvažnije među prioritetima MUP Srbije - rekla je Puhača Tanjugu.

Dodala je da je jako važno da se ostvari dobra saradnja sa nastavnicima i učenicima škole, da prisustvo policijskih službenika stvori utisak sigurnosti kod dece i nastavnog osoblja.

- Policijski službenici, pored toga što su tamo fizički, oni su u obavezi da, ukoliko im se obrati učenik ili neko od članova nastavnog osoblja, da reaguju tako što će preduzeti određene mere i radnje koje su u opisu posla policijskih službenika. Ukoliko se desi nekakav događaj koji je između učenika u školi u obavezi su da o tome obaveste pedagošku službu škole koje ima svoje mehanizme za rešavanje nasilja u školama - navela je Puhača.

Naglasila je da, ukoliko incident izlazi iz domena i postupanja nadležne škole, policijski službenici preduzimaju svoje mere i radnje koje su u njihovom opisu i o svakom događaju obaveštavaju Centar za socijalni rad, koji je nezaobilazna karika u zaštiti dece od nasilja.

- U ovom periodu dok traju mere Vlade, u 1.832 državne i privatne škole u Srbiji i u 4.180 objekata, angažovano je više od 3.500 policijskih službenika i to je dovoljno da pokriju sve škole.  Svaka škola imaće jednog do dva policijska službenika koji će biti zaduženi za određenu školu - navela je Puhača.

Dodala je da je u ranijem periodu bila nešto drugačija situacija, jer je jedan policijski službenik pokrivao jednu i više škola.

Što se tiče odnosa učenika i policije, Puhača kaže da je sasvim zadovoljavajući i vrlo korektan. Što se tiče kampanje za predaju oružja koju sprovodi MUP, Puhača kaže da je to najuspešnija akcija do sada, da joj ranije akcije nisu bile ni blizu i da ju je pohvalila i EU. "Procena je da će biti predato više od 90 odsto koje je ilegalno u posedu građana.

- Prema poslednjim podacima, od 8. maja do 21. maja do 19 časova, predato je nelegalnog, neregistrovanog i oružja koje je ostalo posle smrti vlasnika 26.731 komada oružja, 1.362.242 komada municije i 6.848 minsko-eksplozivnih sredstava - rekla je Puhača.

Dodaje da je ovo dobar momenaa da se građani Srbije pozovu da u narednom periodu pokažu visok stepen odgovornosti.

- Oružje se može predati svakog dana od 7-19 sati. Ukoliko ne mogu da donesu oružje, građani mogu da pozovu policiju koja će doći na adresu i preuzeće oružje koje građani predaju. Ono što je važno, prilikom predaje oružja građani nisu u obavezi da se legetimišu, niti će snostiti bilo kakve zakonske posledice za posedovanje neregistrovanog oružja - naglasila je Puhača.

Na pitanje o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Puhača je istakla da se svaki poziv i prijava o postavljenoj bombi razmatra sa posebnom pažnjjom.

- U poslednjih godinu dana bilo je više desetina hiljada prijava o postovljenim bombama i to su sve bile lažne dojave, ali to svakako otežava rad policije, jer zahteva njeno dodatno angažovanje - poručila je Puhača.

Rekla je da lažne prijave dolaze uglavnom sa inostranih brojeva telefona i imejl adresa i da su u te istrage uključene strane policije.

- Ohrabrujuće je da su neke od tih osoba identifikovane i podnete su krivične prijave, a neki su identifikovani, ali nisu još uhapšeni. U većini slučajeva u pitanju su deca, lica koja nisu napunila 14 godina, koja nisu krivično odgovorna. Velika je informisanost dece velika u tom pogledu, ali ima i starijih koji zloupotrebljavaju tu činjenicu - rekla je Puhača.

Konstatovala je da lažne dojave o bombama unose poseban nemir u škole, i među decu i među nastavnike, i stvara sliku o nebezbednom životu koja nije stvarna i da je važno boriti se protiv takve pojave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    23. maj 2023 | 09:06

    Moje misljenje je da ta skola treba da se zatvori u potpunosti,traumu koju su deca navukla je za ceo zivot to je moje misljenje ne znaci da sam upravu. Ako neko nesto naumi moze da ima 10 20 100 policajaca neko ce uvek ne daj Boze da strada. Svi mi kao roditelji moramo da prvo vaspitavamo decu,da ih naucimo pravim vrednostima,i da uvek imamo vremena za nasu decu da svaki problem resimo kao roditelji. Svako dete svoje vaspitanje nosi iz kuce,mora da postoji kao sto je kod nas postojalo strahopostovanje prema roditeljima. Ja licno i danas sa 32 godine kada mi jedan od roditelja kaze "ne" , "ne moze" uvek razmislim zato su to izgovorili i na kraju u vecini slucaja ispanu upravu. Moramo svi zajedno da se potrudimo,pokusamo da ulazemo u nasu decu. Da se deca takmice ko ce da bude bolji iz nekog predmeta,ko ce dati vise koseva,golova,ko ce podediti u nekoj igri. A ne ko ima vise pratilaca,ko se bolje oblaci,nasminka,ko ima bolji telefon. Sve je to potrosni materijal,a drugarstvo treba da bude i postoji za ceo zivot. Opet da kazem ovo je samo moje licno misljenje,ne znaci da sam upravu.

  • Vesna

    23. maj 2023 | 10:47

    ... a ostale skole?

  • Uzas

    23. maj 2023 | 10:21

    Kao da deca idu na robiju, a ne u skolu...zamrzece skolu i navuci jos veci strah, posebno mladji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA