Vreme čitanja: oko 5 min.

Kolektiv OŠ "Đura Jakšić" za Telegraf: Direktorka nije znala da će Golubović doći u školu, ovo je dokaz

Vreme čitanja: oko 5 min.

Saopštenje kolektiva OŠ "Đura Jakšić" prenosimo u celosti

  • 20
Kristijan Golubović Foto: Kobra, Foto: OŠ "Đura Jakšić"

Kolektiv škole "Đura Jakšić" pobunio se nakon što je ministar prosvete u ostavci Branko Ružić potpisao rešenje o smeni direktorke ove škole, Tamare Jelić. To je učinio zbog toga što je, kako je navedeno, na nepropisan način ustupila prostorije škole grupi "Crni Cerak" i Kristijanu Goluboviću za snimanje spota. Kolektiv se sada oglasio i Telegrafu dostavio pisani dokaz u vidu sinopsisa spota muzičke grupe, da direktorki Jelić nije predočeno da će Kristijan Golubović posetiti školu.

Saopštenje kolektiva OŠ "Đura Jakšić" prenosimo u celosti.

- Sačinili smo ovo saopštenje u vidu pisane reči, koja ne može biti shvaćena nikako drugačije nego kao što je napisana, a radi opreza iz dosadašnjeg iskustva sa pojedinim medijima. Pre svega, u poslednjih mesec dana plasiraju se dezinformacije i laži o tome da je Kristijan Golubović dobio dozvolu da poseti našu školu, kao i razne druge verzije jedne jedine istine koja glasi: direktorka škole odobrila je snimanje spota grupi "Crni Cerak" na osnovu sinopsisa za spot koji kritikuje idole i uzore koje propagira aktuelni sistem vrednosti, pri čemu je informacija o gostovanju Kristijana Golubovića u spotu izostala kako u usmenoj, tako i u pisanoj formi. Stoga, smatramo da je sama direktorka, a sa njom i cela škola zloupotrebljena i nepravedno izložena medijskom linču. Dodatno, niko od nadležnih niti medija nije bio zainteresovan za mišljenje kolektiva OŠ „Đura Jakšić“ - napisali su.

Ističu da je odluka o smeni direktorke Jelić neosnovana i nezakonita, da uslovi za to nisu stečeni i da je zapisnik inspekcije netačan. 

Rešenje Ministarstva Prosvete kojim se sadašnja direktorka razrešava devet radnih dana pre kraja školske godine za učenike osmog razreda i postavlja nova direktorka iz reda razredne nastave koja nema iskustva sa poslovima direktora škole, smatramo neprofesionalnim i neodgovornim, a s obzirom na kompleksnost procedure sprovođenja Završnog ispita. Dalje, odluka da se dosadašnja direktorka razreši dužnosti je neosnovana i nezakonita. U radnjama direktorke, iako je propusta bilo, nisu se stekli uslovi za razrešenje u smislu člana 128 Zakona o osnovnama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zapisnik inspekcije je netačan, zasnovan na činjenicama koje su pogrešno utvrđene, pa i samo Rešenje u kome je tek prepisano obrazloženje iz Zapinika, ne može biti osnovano - istakli su.

Naglašavaju da im je iz razgovora sa nadležnim iz Ministarstva stavljeno do znanja da se do odluke došlo pod uticajem javnog mnjenja.

- Iz razgovora sa nadležnim iz Ministarstva stavljeno nam je do znanja da se do odluke došlo pod uticajem javnog mnjenja. S tim u vezi poslato je i obaveštenje Ministarstvu prosvete koje je sastavni deo ovog saopštenja, a koje će Vam takođe biti predato. Jedini zahtev koji imamo jeste stavljanje van snage Rešenja o razrešenju Tamare Jelić, kao i Rešenje o postavljenju nove direktorke Lenke Jokić - zahtev je kolektiva ove škole.

Sinopsis spota muzičke grupe Crni Cerak Foto: OŠ "Đura Jakšić"

Sekretar škole: "Nisu se stekli uslovi za razrešenje direktorke, ovo je pravni nonsens"

Sekretar škole "Đura Jakšić" takođe se obratio saopštenjem u svoje ime i ime kolega zaposlenih u školi, ističući da škola nikada do sada nije imala nikakav problem u vezi bezbednosti dece i zaposlenih

- Do sada se nismo obraćali niti javnosti, niti Ministarstvu, niti bilo kome od nadležnih, ali s obzirom na vesti koje dolaze do nas, rešeni smo da više ne saginjemo glave i ne ćutimo. Pre svega napominjem da kao kolektiv, na čelu sa direktorkom Tamarom Jelić i učenicima naše škole, postižemo izuzetne rezultate, kako u nastavi, na završnom ispitu, na takmičenjima, tako i u organizaciji i poslovanju škole, a što se vidi na eksternoj evaluaciji škole i što je nesporno uvidom u sam rad škole na svim poljima. U svetlu poslednjih događaja tvrdim da škola nikada do sada nije imala nikakav problem u vezi bezbednosti dece i zaposlenih, gotovo svaka prijava inspekciji pokazivala se kao neosnovana, svaki problem na koji smo naišli rešili smo uspešno i odlično sarađujemo sa svim organima i institucijama. Kao kolektiv negujemo izuzetno međusobno poštovanje, timski duh i saradnju. Svi smo veliki profesionalci u svom delu posla - izjavio je sekrtar.

Ističe, da propusta u radu škole gotovo da nema, a da se broj đaka prvaka konstantno povećava.

- Od najsitinijih detalja, počev od toga da se za svako odsustvo nastavnika istog trenutka nađe zamena kako deca ne bi gubila časove (jer kod nas u školi, vredi reći, svako hoće da radi) pa sve do javnih nabavki i realizacije velikih projekata, apsolutno sve se radi uhodano, timski i sa uspehom. Gotovo da nemamo propusta u radu, a svi radni zadaci su ispunjeni kako treba i na vreme. Broj đaka prvaka nam se konstantno povećava, zgrada škole je čista, uređena i renovirana, a učionice opremljene najsavremenijom opremom - napisali su.

Kako ističu, niko ih nije pitao o odluci da se direktorka škole smeni i pitaju se šta je interes svemu ovome.

- Ajmo sada da uništimo to? Jel tako? Šta nam to radite? Šta je interes u svemu ovome? Deca? Ne bih se složila sa tim. Pre bih rekla da interesa nema. Prosto uništavanje jedne od zdravih ćelija organizma zvanog PROSVETA, jer se nekome tako može. Zašto to mora tako?Ja ne znam. Da li iko od vas zna? Da li smo mi kolateralna šteta poslednjih događanja u našoj zemlji? Da li je nas iko pitao šta mi kao kolektiv mislimo o eventualnom razrešenju naše direktorke? Zbog nezadovoljstva petnaestak roditelja škole, u odnosu na 1200 zadovoljnih roditelja, učenika bivših i sadašnjih, kolega, saradnika, i zbog situacije koja je svima poznata i u kojoj niko nije oštećen, a posebno ne deca škole, pokrenula se čitava medijska hajka, na koju je nažalost naseo i sam vrh državne uprave. Da nije strašno, bilo bi smešno - istakli su.

Naglasili su da kolektiv škole neće sedeti skrštenih ruku što je do sada činio iz pijeteta prema tragično stradalim žrtvama skorašnjih događaja.

- Želim da vas obavestim da kolektiv OŠ "Đura Jakšić" neće i dalje sedeti "skrštenih ruku" i da neće na ovu nepravdu gledati nemo, što je do sada činio iz pijeteta prema tragičnim žrtvama skorašnjih događaja. Moram da napomenem da nas je i sama direktorka molila da ne preduzimamo ništa jer kako je rekla "nije trenutak, deca su izginula". Slažemo se, ali ćutanje ne vodi nikuda. Odnosno vodi tamo gde ne treba. Videli smo to svi. Sada vam kao pravnik škole, a i kao pravnik sa podužim stažom u advokaturi napominjem da u se u radnjama Tamare Jelić nisu stekli uslovi za razrešenje, da je Zapisnik o inspekcijskom nadzoru Ministarstva prosvete od 4.maja neosnovan, neobrazložen i manjkav do krajnjih granica i da je cela ova situacija jedan kompletan pravni nonsens do te mere da mi dođe da večeras umesto večere pojedem svoju diplomu Pravnog fakulteta u Univerziteta Beogradu - istakao je sekretar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije mi jasno

    25. maj 2023 | 17:05

    Kakvo je to opravdanje da nije znala ko učestvuje u spotu i da li je uopšte škola studio za snimanje spotova?

  • Nebojša

    25. maj 2023 | 17:02

    Ovo saopstenje je klasicno SLEMPovanje, Silovanje Logike Eguibicijom Mentalnih Perverzija. Ne moze u skolu da udje bilo ko pored portira, obezbedjenja. Kada takvo lice ulazi ZNA SE. Prema tome SMENJENA, a trebala je ODMAH.

  • Zvele

    25. maj 2023 | 17:01

    Ostavka biI morala biti MORALAN čin...ako nije odobrila onda mema pojma šta joj se dešava u školi što je još gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA