≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Patrijarh na Spasovdanskoj litiji: "Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima, moramo svi da budemo bolje"

Vreme čitanja: oko 5 min.

"S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima", saopštila je SPC.

  • 10

Spasovdanska litija održana je danas u Beogradu, kada su građani hodali ulicama kralja Milana i kralja Milutina, gde je patrijarh srpski Porfirije služio pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. Vernici su ispratili mošti Svetog vladike Nikolaja do Hrama Svetog Save, gde će biti do nedelje.

20.30 Patrijarh Porfirije: Treba da se pomirimo, a ne svađamo

Patrijarh Porfirije poručio je večeras ispred Hrama Svetog Save, gde je služio moleban u okviru Spasovdanske litije, da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno. Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša "lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

"Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovora", poručio je patrijarh. Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

"Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja", poručio je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedilo zlo. Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je KiM naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije. "Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima", rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.

20.00 Patrijarh se obraća građanima ispred Hrama Svetog Save, kiša pljušti

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama Svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod. Nakon molebana, patrijarh će se u besedi obratiti vernicima.

19.40 U litiji je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Među građanima koji su u litiji je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Spasovdanska litija Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

19.20 Patrijarh čita molitvu za spasenje svih žrtava nasilja

Litija je stigla do Kralja Milana, gde se patrijarh obraća okupljenim građanima, čitajući molitvu. U pomenu je nabrojao imena žrtava u oba masakra, uz reči "Gospodu se pomolimo za njihovo spasenje". Pomolio se i za sve žrtve nasilja.

19.00 Ko je omladina koja nosi krst na čelu litije?

Krst prestoničkim ulicama i trgovima nosi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

18. 30 I javne ličnosti na litiji

Među prisutnima su i neke javne ličnosti, poput košarkaša Dejana Tomaševića, sektologa Dimitrija Patulovića, pevačice Vesne Vukelić...

18.00 Građani se okupljaju ispred Vaznesenjske crkve

Mošti  Svetog vladike Nikolaja u Hramu do nedelje

Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

- Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu - rekao je vikar Toplički.

Narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje - rekao je Toplički.

Beograd Litija Spasovdan Mapa Foto: Google Maps, Pngwing.com

Patrijarh osveštao slavski kolač

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač povodom gradske slave Spasovdan, i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna. "Na taj dan pored svete liturgije koja se služi u hramu Svetog Save i u svim hramovima vrši se i molitvena litija za osvećenje ulica, domova, stanovnika grada Beograda", rekao je patrijarh.

Spasovdanska Litija u Beogradu 2023 Litije Beograd Spasovdan Foto: Telegraf.rs

Porfirije je istakao da oni koji vode grad Beograd znaju da je veoma važno da budemo organizovani u svom konkretnom i praktičnom životu. "Da imamo što je moguće viši standard, da budemo naravno iznad svega bezbedni, da imamo sve moguće institucije vrlo brzo i efikasno dostupno, važna je dakle naša socijalna organizovanost. Grad ne bi bio grad da nema svoju vertikalu i on (grad) zna da nije dovoljno samo urediti život u najboljem smislu na praktičnom planu, već da su ljudi telesna bića, ali i duhovna bića i ličnosti koje imaju svoje postojanje na dva načina - kroz telo i kroz dušu i otuda slaveći slavu, slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo", dodao je on.

Litije u Beogradu Foto: Nikola Tomić

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu i da budemo zajedno. Patrijarh se osvrnuo i na reči Alberta Ajnštajna kako ga je jedan prijatelj pitao šta je smisao i cilj života, a da je on rekao da je to pitanje vere.

Litije u Beogradu Foto: Nikola Tomić

Slava se slavi još od Despota Stefana Lazarevića

"Ajnštajn je odgovorio na pitanje, da ako se bavimo pitanjem vere, tj. pitanjem Boga, onda ne samo da je teško živeti, već i da je nemoguće živeti", objasnio je on. On se osvrnuo i na dugu tradiciju proslavljanja gradske slave. "Gradska slava se slavi još od vremena Despota Stefana Lazarevića na isti način, što pokazuje koliko je ona značajna", rekao je Porfirije. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je kao domaćin slave čestitao Spasovdan svim Beograđanima.

"Dokle god sam na čelu grada trudiću se da se neguju naše tradicionalne, duhovne i srpske vrednosti, jer onaj ko ne neguje tradicionale vrednosti ne može da ide napred. Bez negovanja tradicije ne možemo da vaspitavamo naša pokoljenja i da se nadamo napretku našeg društva", poručio je Šapić. Svečanosti lomljena kolača u Starom dvoru prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar bez portfelja Novica Tončev, kao i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj. Takođe, svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske i policije, direktori javnih i javno-komunalnih preduzeća, gradski većnici i sekretari.

Spasovdanska Litija u Beogradu 2023 Litije Beograd Spasovdan Foto: Telegraf.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije o Spasovdanu

"Prisustvo svetih moštiju vladike Nikolaja svedoči i božijem prisustvu među nama. Spasovdan je veliki praznik, jedan od 12 velikih praznika. Mnogi veliki i slavni hramovi su posvećeni ovom velikom prazniku. I Dečani i Milešava, i mnoge druge svetinje", objasnio je Joanikije danas u Vaznesenjskoj crkvi.

(Telegraf.rs)

Video: Ni pljusak mu nije mogao ništa: Veljko Ražnatović na litijama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    25. maj 2023 | 19:40

    Srećna slava našem lepome gradu Beogradu!

  • Baxter88

    25. maj 2023 | 19:38

    Cekaj Tomasevic je tu, mora da je tu negde i Tipsarevic, novajlije moraju prve da se pokazu!

  • Miloš

    25. maj 2023 | 19:42

    Obzirom na stanje svijesti u narodu, trebalo bi češće organizovati litije širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA