Vreme čitanja: oko 2 min.

Praunuk vladike Nikolaja: U tragediji koja se desila 3. maja ima simbolike, mošti svetitelja biće uteha narodu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na pitanje da li je zbog svog pradede odlučio da studira teologiju, Milija odgovara da je na tu ideju došao još u detinjstvu

  • 3

Milija Velimirović je praunuk vladike Nikolaja Velimirovića (27). Studira teologiju u Beogradu, a o svom slavnom pretku je celog života slušao sve najbolje. O pradedi mu je najviše pričao deda, a onda i otac, mada ga se on slabije seća, rekao je Milija za Informer.

- To je bio čovek koga su svi voleli, a on je svakom gledao da pomogne. Deda je dobio dukat od njega, a onda je pripao meni i ja ga i dan danas čuvam - priča Milija Velimirović.

Dodaje da je uvek svima zajmio i davao kada je imao, ali da nikada nije tražio da mu se novac vrati.

- Nikada nije davao da neko vrati novac koji je on ili neko iz porodice pozajmio, uvek je govorio: "šta sam dao, dao sam" - navodi sagovornik.

Na pitanje da li je zbog svog pradede odlučio da studira teologiju, odgovara da je na tu ideju došao još u detinjstvu. Milija je najavio ističe da će biti deo litije.

- Treba da dođe puno ljudi, i što bih ja rekao da se đavoli odstrane iz Beograda zbog svega onoga što se desilo 3. maja, jer i u tom datumu ima neke simbolike, s obzirom da je 3. maj u crkvenom kalendaru Sveti Nikolaj, pa će mošti biti uteha narodu posle tragedija koje su nas zadesile - kaže Milija.

Protođakon Ljubomir Ranković, koji i sam potiče iz sela Lelić u čijem manastiru počivaju mošti vladike od 1991. godine, za Informer kaže da mnogi potomci Vladike Nikolaja nisu više u ovom selu.

- Njegovi potomci su se rasuli, ali su svoja imanja i kuće poklonili crkvi i lokalnom manastiru. Svi su skromni i vredni ljudi, pobožni i posvećeni crkvi - kaže sagovornik.

U Leliću živi još vladikinih potomaka

U Leliću još žive dalji rođaci svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Oni su poput svog slavnog pretka skromni i vredni ljudi, pobožni i verni crkvi.

- Vladika Nikolaj mi dođe stric. On je naš svetac. Njegov sinovac Jovo bio je takođe vladika. Radila sam u firmi, sada sam u penziji i ne bih menjala život u Leliću - izjavila je nedavno Milojka Velimirović. Drugi meštanin i rođak Veroljub Velimirović istakao je da je na mestu gde se on rodio sagrađena crkva i sada se uređuje kompletno domaćinstvo Velimirovića.

- Tu će posetioci moći da dođu i da se poklone na mestu gde je svetlost dana ugledao vladika Nikolaj - rekao je Veroljub Velimirović.

(Telegraf.rs)

Video: Patrijarh Porfirije ispred škole: Ova tragedija je mnogo dublja, leži i u nama i svuda oko nas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    25. maj 2023 | 19:25

    Ličim malo na njega osim što se on baš retko kupao.

  • Pančo Vilja

    25. maj 2023 | 23:48

    Koga li je ovo Nikolaj hvalio: "Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju”.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA