≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sava je dobro porasla: Obišli smo kej, voda preliva, a ovo je prognoza vodostaja za naredne dane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dakle, narednih dana nema opasnosti od izlivanja reka, od lokalnih i manjih urbanih poplava i bujica.

  • 1

Naš region pre 10 dana zahvatile su veoma obilne padavine, a razorne poplave pogodile su Hrvatsku i severozapadni deo Bosne i Hercegovine.

Nažalost, najveći deo padavina završio je u brojnim rekama i u rečno korito Save, pa je ova reka beležila višemetarske poraste.

Sava je poslednjih 10 dana imala nagli porast i na toku kroz Srbiju, pri čemu je nivo ponegde porastao i za više od 2 metra, a slična situacija zabeležena je i u Beogradu.

Sava je kod Šapca za nešto više od pola metra prešla granicu redovne odbrane od poplava, ali većih problema i opasnosti nije bilo.

Sava je danas u Beogradu zabeležila nivo od 488 cm, pri čemu će u subotu dostići nivo od 489 cm, što je za 11 cm manji nivo od granice redovne odbrane od poplava.

Sava već na većem delu toka beleži osetniji pad, osim u donjem toku i u Beogradu gde i dalje beleži manji porast, ali će od nedelje biti u postepenom padu i neće dostići kritične vrednosti.

Sava je danas sa novebeogradske strane tek neznatno izašla iz svog korita, ali će se već narednih dana povlačiti i ne očekuje se da poplavi šetalište pored same reke.

Inače, u prilog tome da u Srbiji na većim i srednjim rekama, a naročito na većim poput Dunava i Save ne dođe do poplava išlo je to što reke prethodno imale manji i srednji vodostaj i da su bile pripremljene za dotok velike količine vode iz zemalja u regionu.

Srbija i Beograd do kraja maja biće svakodnevno na udaru pljuskova sa grmljavinom, lokalno i jačih.

Pošto je o padavinama lokalnog karaktera i koje ne zauzimaju veći prostor, neće značajno uticati na nivo Save, već do manjih urabanih poplava može doći, ako pri obilnim količinama u kratkom vremenskom intervalu, odvodni i kanalizacioni sistemi ne mogu da prihvate veću količinu atmosferske vode.

Dakle, narednih dana nema opasnosti od izlivanja reka, od lokalnih i manjih urbanih poplava i bujica.

Na tok većih reka u Srbiji poput Dunava i Save u velikoj meri utiču padavine na većem prostoru u slivu ovih reka, a ne padavine lokalnog karaktera.

(Telegraf.rs)

Video: Kiša i nevreme se šire po Srbiji: Snimak oluje koji je pogodio Rašku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA