Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako "povlašćeni" mogu da plate prevoz u Beogradu: 13 kategorija ima pravo na kartu od 1.000 dinara mesečno

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored mesečne karte, novina je da povlašćena lica na isti način u poslovnicama mogu da kupe i godišnju kartu koja za 12 meseci iznosi 11 000 dinara

  • 7
GSP šalter Foto: Mateja Beljan

U sistemu javnog prevoza u Beogradu postoji 13 povlašćenih kategorija. Iste te kategorije postojale su i u starom sistemu naplate karata, i u novom sistemu one nisu promenjene.

Jedina, i to pozitivna, promena je ta da je u novom sistemu “Beograd plus“ za povlašćene kategorije cena mesečne karte dodatno pojeftinila i svedena je na linearnu cenu od 1.000 dinara mesečno.

Dakle, sve povlašćene kategorije plaćaju jedinstvenu cenu, nezavisno od kategorije i zone.

U starom sistemu raspon cene povlašćenih mesečnih karata bio je od 1.100 dinara do 2.500 dinara.

Svih 13 povlašćenih kategorija koje su plaćale prevoz po povlašćenoj ceni u starom sistemu ostaju i u novom sistemu naplate karata javnog prevoza u Beogradu ‘Beograd plus’. U starom sistemu raspon cene povlašćenih mesečnih karata bio je od 1100 dinara do 2500 dinara. Po novom cenovniku javnog prevoza svih 13 kategorija koje su ostale iste, pod istim uslovima dokazuju da pripadaju određenoj kategoriji i cena za sve kategorije linearno je spuštena na 1000 dinara. Dakle, mesečna karta za sve povlašćene kategorije iznosi 1000 dinara”, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Svih 13 kategorija koje su ostale iste, pod istim uslovima dokazuju da pripadaju određenoj kategoriji.

Da bi kupila kartu, potrebno je da povlašćena lica, kao što su to radila i u prethodnom sistemu naplate karata, odu do jedne od 10 poslovnica za prodaju karata i da sa istim dokumentima kao i ranije dokažu svoj status i zatim kupe mesečnu kartu od 1.000 dinara. Pored mesečne karte, novina je da povlašćena lica na isti način u poslovnicama mogu da kupe i godišnju kartu koja za 12 meseci iznosi 11 000 dinara.

“Beograd plus”, kako je nazvan novi sistem javnog gradskog prevoza prestonice, nije sistem prevoza po ekonomskim cenama (iako su duplo jeftinije od starih cena Bus plusa i, čak, do nekoliko puta niže nego što ih plaćaju građani van Beograda), već je, kako je i ranije objasnio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, to cenovnik koji treba da vrati poverenje Beograđana u njihov grad.

Spisak povlašćenih kategorija

Uslugu prevoza sa naknadom sa popustom ostvaruju korisnici koji imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, i to:

  • Studenti visokoškolskih ustanova do navršenih 26 godina života
  • Studenti doktorskih studija i studenti fakulteta čije osnovne ili integrisane akademske studije traju šest školskih godina, do navršenih 28 godina života. Oni studenti koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, ostvaruju uslugu prevoza sa naknadom sa popustom uz odgovarajuću voznu ispravu, pod uslovom da su akreditovani fakulteti koje pohađaju na teritoriji grada Beograda)
  • Ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20-40% invalidnosti
  • Civilni invalidi rata sa 20-40% telesnog oštećenja
  • Trajno nesposobna lica za rad i privređivanje
  • Dijalizirana lica
  • Lica sa lakom duševnom zaostalošću
  • Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć i njegovi članovi domaćinstva koji su obuhvaćeni rešenjem o priznavanju prava, pod uslovom da ovo pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu
  • Korisnici starosne/prevremene starosne ili invalidske penzije
  • Korisnici porodične penzije
  • Nezaposlena lica koja su na evidenciji kod organizacije nadležne za poslove zapošljavanja na teritoriji grada Beograda
  • Izbegla i interno raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji grada Beograda
  • Samostalni umetnici

Pravo na potpuno besplatno korišćenje javnog prevoza imaju deca, učenici osnovih i srednjih škola, kao i stariji od 65 godina. Stariji od 65 godina svoje doživotne kartice za besplatan javni prevoz mogu preuzeti na šalterima grada Beograda u bilo kojoj od beogradskih opština. Za izdavanje kartice je potrebna samo lična isprava. Kartica se vadi jednom i važi doživotno a izdavanje je besplatno.

Jedna od većih novina je i da je noćni prevoz od 00h do 04h potpuno besplatan za sve građane.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako izgledaju doživotne personalizovane kartica za javni prevoz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    30. maj 2023 | 15:43

    Kako da kupimo kad su redovi svuda i čeka se satima

  • Neša

    31. maj 2023 | 17:15

    Moja komšinica je u invalidskoj penziji. Mislim da joj je penzija ispod 16 hiljada. Godišnje skoro jedna penzija za prevoz. Komšija iz kraja penzionisani inspektor DBa prešao 65 penzija preko 100 hiljada. Nekom je "povlašćena" cena sitnica nekom baš i nije.

  • Nenad

    30. maj 2023 | 22:57

    Koga više zezate? Imam 70 god i koju kartu mogu da uzmem? Ovu, onu, dnevnu, mesečnu, povlašćenu...Niste normalni. Kada dođem do frižidera ja ne znam što sam došao još mi samo vi trebate sa vašim kombinacijama zezalicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA