• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tematski vođeni obilasci Novog groblja povodom sedmice otkrivanja evropskih grobalja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine, krajem maja i početkom juna Udruženje kulturno značajnih grobalja Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) organizuje Sedmicu otkrivanja evropskih grobalja (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), koja ima za cilj da kroz niz događanja podstakne građane da razumeju vrednosti, umetničke domete i raznovrsnost kulturno-istorijskog nasleđa sačuvanog na grobljima

  • 0
JKP „Pogrebne usluge“ Beograd

Foto: Marko Kosovčević, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd

Novo groblje će se i ove godine uključiti u pomenutu manifestaciju organizovanjem dva besplatna vođena tematska obilaska Novog groblja, koja su u prethodnih nekoliko godina izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

4. jun 2023. godine u 11 h - Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata sahranjenih na Novom groblju u Beogradu

11. jun 2023. godine u 11 h – Veliki ljudi široke duše – Priča o zadužbinarima i dobrotvorima

Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata sahranjenih na Novom groblju u Beogradu

U nedelju 4. juna - posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama iz života istaknutih vojskovođa, heroja i heroina koji su svojim postignućima ostavili duboki trag u istoriji i svesti srpskog naroda, ali i šire, van okvira koji mogu da ograniče državne granice. Priča o ljudima koji su pomerili granice u okviru strogog vojničkog sistema kao i o onima koji su formirali vlastiti sistem vođeni rodoljubljem i patriotizmom. Setićemo se priča o velikom Žući, zatim dogodovština čuvenog Šilje, potom priča o čestitom i poštenom vojvodi kome je poštenje bilo iznad bilo kakvih položaja, zatim velikog generala kome je izmakla titula vojvode, velikih srpskih heroina i drugih vrednih pamćenja. Setićemo se i običnog vojnika, bez kojeg se ratovi ne bi mogli voditi, glorifikovanog u okviru najznačajnijeg ratnog memorijala podignutog u Beogradu posle završetka Prvog svetskog rata - Srpske kosturnice branilaca Beograda 1914 – 1918. godine. Ovom šetnjom setićemo se zašto jesmo i treba da budemo ponosni.

Trajanje obilaska: 120 minuta

Mesto i vreme okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50) u 11:00 časova.

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

Obilasci su besplatni.

Prijave nisu potrebne.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA