≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Možda su baš među njima budući policajci i vatrogasci: Mališani se na Kalemegdanu družili sa pripadnicima MUP

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nezaobilazno, veliku pažnju privukla je konjica policijske brigade, kao i policijski psi

  • 1
Dan Ministarstva unutrsšnjih poslova i Dan policije Foto: Mileta Mirčetić

Pripadnici svih rodova policije danas su se, na Dan policije i Dan MUP, okupili na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi MUP i metodama rada različitih organizacionim jedinicama policije.

Građani su od 11 časova imali priliku da vide prikaz opreme svih jedinica - od saobraćajne policije, Žandarmerije, rečne i ronilačke jedinice, zatim su mogli da vide službene pse i konje, ali i pripadnike Vatrogasne službe i mnoge druge.

Kalemegdanski park vrveo je od ljudi, a kako je program prilagođen mališanima, svi oni koji maštaju da jednog dana postanu policajci i policajke ili možda vatrogasci, mogli su iz prve ruke da iskuse kako je to sedeti u policijskim i vatrogasnim vozilima, kako forenzika uzima otiske prstiju, kao i mnoge druge aspekte policijskog rada.

Vazduh je bio pun dečje graje dok su i dečaci i devojčice sa oduševljenjem gledali policijske službenike, kao i svu opremu koju koriste, a oni su ih dočekivali sa osmehom i strpljivo im, na način prilagođen upravo deci, objašnjavali kako se svaki deo opreme koristi.

Mališani su dobili priliku da sednu za volan različitih policijskih vozila i bilo je primetno da je za njih to izuzetno uzbuljivo iskustvo, a sirene koje su pritiskali sedeći na vozačkom sedištu odjekivale su parkom. U vozilima su se uglavnom zabavljali najmlađi, dok su starija deca iskoristila ovaj dan kako bi se oprobala u penjanju na veštačku stenu.

Nezaobilazno, veliku pažnju privukla je konjica policijske brigade. I deca i odrasli su sa oduševljenjem posmatrali plemenite životinje i prilazili da ih pomaze, a maženje i druženje sa decom, naravno, nisu propustili ni policijski psi.

Velika gužva u svakom momentu bila je na štandu forenzike, gde je mališanima objašnjavano kako i za šta se koriste mikroskopi i ostala oruđa, a takođe su prišli kroz proces uzimanja otisaka prstiju, i otisak, umotan u zaštitnu foliju, sa sobom poneli za uspomenu.

Sa policijom su takođe mogli da vežbaju borilačke veštine, a sa vatrogascima preciznost u gađanju, i to vodom.

"Deca ne treba da se plaše policije"

Potpukovnik Slavljub Drašković iz PU Beograd rekao je za Tanjug da decu najviše zanimaju konji i psi, pa su se najmlađi zadržavali najviše na prostoru koji je namenjen za njih, gde su uz bojanke i igru mogli nešto da nauče i razvijaju drugarske odnose sa pripadnicima MUP-a. Drašković je istakao da deca ne treba da se plaše policije i da je upravo ovaj program i prilagođen najviše njima, kako bi im se približio rad i uloga policije.

On je istakao da sledi letnji period kada će veliki broj građana biti pored reka, pre svega deca, pa je neophodan dodatan oprez. Kako je istakao, važno je da deca pre svega znaju da za svaku pomoć i problem mogu da se obrate policajcu.

Veliki broj građana je došao da poseti štandove MUP, uglavnom roditelji sa decom koji su istakli da su poveli mališane kako bi ih upoznali sa radom policije.

- Došli smo da pogledamo kompletnu opremu, da upoznamo šta radi policija i koji su joj zadaci. To je važno, deca treba da znaju da policija brine o našoj bezbednosti, to su naši prijatelji - rekao je jedan roditelj.

Jedan mlađi muškarac je dodao da mu je ovo prvi put da je na ovakvoj manifestaciji i da je bitno da se one održavaju kako bi ljudi znali šta su zadaci policije.

Majka desetogodišnje devojčice je dodala da dolaze svake godine kako bi se upoznali sa time šta je sve novo u okviru MUP.

- Sve je modernije i savršenije, ulaže se u policiju - rekla je ona.

Otac dve devojčice i jednog dečaka je dodao da je problem što roditelji plaše decu policijom i da je to loš pristup.

- Nema potrebe za takvim nekim stvarima, treba da se naviknu na policiju u slučaju potrebe - istakao je on.

Jedna sedmogodišnja devojčica je rekla da bi želela da bude policajac jer će tako pomagati drugima.

- Popela sam se na skuter i želim da vidim konje i da postanem policajac jer ću tako brinuti o drugima - dodala je ona.

Osmogodišnja devočica je dodala da njena majka radi u policiji i da bi i ona volela da bude policajac.

- Volela bih da budem saobraćajac - rekla je ona.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se danas različitim manifestacijama širom Srbije, u znak sećanja na presudnu ulogu srpske Žandarmerije u sukobima sa Turcima kod Čukur česme 1862. godine, u Beogradu.

Tokom manifestacije na Кalemegdanu koju je obišao i ministar Bratislav Gašić, sa saradnicima, građani su imali priliku da se upoznaju sa veštinama policijskih službenika, opremom i vozilima koje koriste u radu, a najmlađima je uz druženje i igru približen rad policije.

(Telegraf.rs)

Video: Predsednik Vučić sa ministrom Gašićem pozdravio policajce: Obeležava se dan polcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fedor

    4. jun 2023 | 23:12

    A što bi se deca plašila policije, kad im (ni) policija ne može ništa?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA