Vreme čitanja: oko 2 min.

Zastrašujuća scena na pruzi u Beogradu samo je još jedna opomena: Oglasile se Železnice Srbije i upozorile

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ističe, među njima je bilo osoba koje su neoprezno prelazile prugu i to na nedozvoljenim mestima, ili su se u trenutku dolaska voza kretale po koloseku i nalazile na njemu, što je strogo zabranjeno

  • 0
Mladić spasao ženu Printskrin: TelegrafTV/Zeleznice Srbije

Povodom zastrašujuće scene koja se odigrala na stanici "Karađorđev park" 31. maja, kada je za malo došlo do tragedije, za Telegraf.rs se oglasio i Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije" i istakao da svake godine na pruzi devetnaest osoba izgubi život sopstvenom krivicom, zbog svoje neodgovornosti i nepažnje.

- U proteklih osam godina, na srpskim prugama prosečno godišnje pogine 19, i bude povređeno devet osoba, u situacijama kada je na njih naleteo voz dok su prelazili prugu na nedozvoljenom mestu, kretali se van mesta predviđenih za prelazak preko pruge, nalazili se na koloseku ili bili nepažljivi u blizini železničkih šina - kaže Stanisavljević.

Kako ističe, među njima je bilo osoba koje su neoprezno prelazile prugu i to na nedozvoljenim mestima, ili su se u trenutku dolaska voza kretale po koloseku i nalazile na njemu, što je strogo zabranjeno.

Među nastadalima i slučajevi samoubistva 

Bilo je i slučajeva, dodaje Stanisavljević, da su nastradale osobe ležale na pruzi, istrčavale na kolosek ispred voza, ali se i u grupi kretale po železničkim šinama.

- Prema našim nezvaničnim informacijama, među nastradalima je bilo i slučajeva samoubistava - istakao je.

Kako naglašava, sva lica koja su poginula na otvorenoj pruzi u nesrećama izazavanim železničkim vozilima u pokretu nastradala su zbog sopstvene nepažnje, neodogovornosti i nepoštovanja propisa.

- U proteklih godinu dana čak i na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, gde vozovi saobraćaju 200 kilometara na sat i uprkos zaštitnoj ogradi, bilo je građana koji su prelazili preko koloseka na nedozvoljenim mestima i na nepropisan način. Infrastruktura železnice Srbije zato apeluje i upozorava građane da ne prelaze preko koloseka na nedozvoljenim mestima i na nepropisan način i da se ne kreću po pruzi, jer je to opasno po život, zabranjeno, a gotovo po pravilu se završava tragično i neko nastrada. Ovakvim svojim postupcima građani direktno ugrožavaju sopstveni život, ali i bezbednost železničkog saobraćaja i putnike u vozu - naglašava Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Apeluje da nikakva žurba, nikakva neopreznost ili neodgovornost ne mogu biti preči od sopstvenog života.

- Samo ukoliko građani vode računa o ličnoj bezbednosati, ponašaju se savesno i odgovorno, poštuju propise i prelaze prugu na mestima koja su predviđena za to, možemo zajedno sačuvati ljudske živote i bezbednost železničkog saobraćaja - dodao je.

ILKAD - Međunarodni dan bezbednosti na putnim prelazima

Međunarodna železnička organizacija "ILKAD - Međunarodni dan bezbednosti na putnim prelazima", koja već petnaest godina funkcioniše pod pokroviteljstvom Međunarodne želenzičke unije i bavi se medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na putnim prelazima, prepoznala problem nepažnje i neodgovornosti prilikom prelaska preko pruge na globalnom nivou.

Moto kampanje koju je ILKAD organizovao prošle godine bio "Ne rizikuj svoj život! Kloni se pruge!" ("Don’t put your life at risk, stay away from tracks!"), dok je akcija 2021. godine organizovana pod nazivom "Nepažnja ubija!" (Distraction kills!).

Organizacija ILKAD okuplja železničke kompanije i organizacije iz pedesetak država širom sveta, a od njenog osnivanja u akcijama povećanja bezbednosti na putnim prelazima i na otvorenoj pruzi učestvovale su najpre do 2016. godine "Železnice Srbije", a od svog osnivanja 2017. godine železnička kompanija "Infrastruktura železnice Srbije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA