Vreme čitanja: oko 2 min.

"Deca kao sunca sjaj": Manifestacija povodom borbe protiv mračne pojave u svakom društvu, dečjeg rada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 80.000 dece u Srbiji je na neki način iskorišćeno da radi

  • 0
Dečji rad Foto: Pixabay

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić otvorila je danas manifestaciju pod nazivom "Deca kao sunca sjaj" koja je održana u Prihvatilištu za decu Beograda, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

Čamagić je tom prilikom istakla da današnjom manifestacijom žele da ukažu koliko smo istrajni u borbi da svako dete ima jednaku šansu za odrastanje, kao i da osnovna ljudska i dečja prava moraju biti poštovana, te da nijedno dete ne sme prinudnim radom biti zlostavljano i zanemareno.

Prema njenim rečima, neka istraživanja pokazuju da je oko 80.000 dece u Srbiji na neki način iskorišćeno da radi i privređuje mimo onoga što zakon dozvoljava.

"Mi se borimo protiv toga. Dešava se nekada da se deca koriste za rad i da im se ugrožavaju dečja prava, a da odrasli možda toga nisu svesni. Zato je važno da razgovaramo o ovoj temi. U ruralnim sredinama deca su često preopterećena fizičkim radom i zbog toga nažalost zanemare obrazovanje, igru i radost, sve što detinjstvo donosi", rekla je ona, a navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

Prihvatilište za decu Foto: Beoinfo

Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković istakla je da je ova borba ispunjena porukom da dete treba da sija kao sunčev sjaj u našim životima i da nikada ne treba da dozvolimo da svojim nečinjenjem ili činjenjem ugrozimo bilo koje dete.

Ona je rekla da će u Prihvatilištu biti organizovan niz radionica zabavnog i edukativnog karaktera, ali je svrha današnjeg dana da pokažemo koliko neke stvari koje im priuštimo oni umeju da vrate.

"To su radost, raspoloženje, uvažavanje, dobra volja, prepoznavanje snaga koje imaju u sebi, kao i preformulisanje njihovih navika, želja i potreba koje su, nažalost, u nekom okruženju bile ugrožene", dodala je ona.

Prema njenim rečima, Prihvatilište postoji 65 godina, a danas je u njemu na raspolaganju 48 kreveta. Ona je dodala da trenutno njih 40 koristi usluge ustanove, a već 65 godina dvadeset i četiri sata ovde dolaze deca koja su najugroženija u trenutku kada im se dešava nešto što ne bi trebalo i smelo i to su deca koja se nađu na ulici, koja su zanemarena, zlostavljana, žrtve trgovine ljudima.

Manifestaciju su podržali mnogobrojni prijatelji i poznate ličnosti koji su svojim prisustvom uveličali događaj, poput Sergeja Ćetkovića, Nigora Montenigersa, Đorđa Mišine, Nine Perišić, Nine Nešković i mnogih drugih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA