Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi kredit rešava sudbinu stanice u Bloku 42: Ovo je rešenje za nastavak radova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do sada je izgrađen stanični plato sa peronima i temeljom stanične zgrade

  • 2
Nova autobuska stanica Foto: Nikola Anđić

BAS planira da nastavi radove na autobuskoj stanici u Bloku 42.

Kako piše u materijalu koji je objavio "BAS" uoči predstojeće redovne sednice skupštine ovog preduzeća koje treba da se održi 19. juna, predloženo je da se za nastavak radova uzme kredit kod Fonda za razvoj od 915 miliona dinara, prenose "Novosti".

S obzirom da se finansijska sredstva ne mogu obezbediti iz redovnog poslovanja BAS, krajem maja Društvo je podnelo molbu Ministarstvu privrede, radi uzimanja investicionog kredita od 915 miliona dinara za završetak prve faze izgradnje kompleksa autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, stoji u dokumentu.

"Izgradnjom nove autobuske stanice na trajan i savremen način rešava se pitanje prijema i otpreme putnika i autobusa u glavnom gradu, što je zajednički interes Grada, svih građana Beograda, korisnika usluga autobuske stanice i više od 600 zaposlenih u BAS-u i njihovih porodica", piše u predlogu Odluke o zaključenju ugovora o kreditu.

U istom dokumentu se navodi i da je BAS-u, na osnovu Zaključka Vlade Srbije, početkom juna odobreno raspolaganje imovinom velike vrednosti.

Na vanrednoj sednici skupštine akcionara BAS-a, ovo preduzeće dobilo je šest neizvršnih direktora. BAS je do sad uložio u gradilište nove stanice oko 20 miliona evra, od čega uzet kredit od 12 miliona od Komercijalne banke. Buduća stanična zgrada će imati više od 26.000 kvadrata.

Do sada je izgrađen stanični plato sa peronima i temeljom stanične zgrade. Tu je i nastavak od 1.200 kvadrata u kojem je trebalo da bude smeštena stanica, sve dok ne bude završen ceo kompleks. Ali ovaj deo, kao ni ostali još uvek nije otvoren. Grad je u prethodnom periodu proširio i rekonstruisao saobraćajnice koje okružuju parcelu.

Ugovor o gradnji autobuske stanice u Bloku 42 između Beogradske autobuske stanice i Grada potpisan je 2017. Kamen temeljac položen je 2018, a rečeno je da će prvi putnici odavde kretati 2019. Međutim, krupni radovi, odnosno gradnja perona i parkinga počela je 2020. a čekalo se usvajanje novog PDR kako bi se dobila dozvola za zidanje stanične zgrade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    13. jun 2023 | 16:14

    Sta god je u drzavnom vlasništvu, osuđeno je na truljenje i umiranje, dok. zaposleni bleje cekajuci penziju i kukaja na drzavu, a direktori. puke džepove semama i dilemama... Privatizovati BAS, pa da vidite kako ce da se zida i radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA