Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno kada će Beograd prestati da izliva kanalizaciju direktno u reke

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije i traži se najbolji finansijski model"

  • 2
Izlivanje kanalizacije, Novi Sad Foto: JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad

Izvršni direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Miodrag Popović izjavio je danas za Tanjug da se očekuje da izgradnja fabrike za prečiščavanje otpadnih voda započne za oko dve godine, kao i da će se nakon njene izgradnje rešiti svi problemi izlivanja otpadnih voda Beograda u Dunav i Savu.

"Očekuje se da izgradnja fabrike za prečiščavanje otpadnih voda započne za jedno dve godine, trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije i traži se najbolji finansijski model za izgradnju ovog velikog postrojenja", navodi on.

Kaže da je procenjena investiciona vrednost postrojenja između 500 i 600 miliona evra, a da se nakon izgradnje, koja bi trebalo da traje dve do tri godine, očekuje da se reše svi problemi izlivanja otpadnih voda grada Beograda u reke Dunav i Savu.

Kako objašnjava, Beograd se danas bori sa problemom otpadnih voda tako što koristi potencijal Save i Dunava, koje su velike reke i imaju potencijal da prečiste te otpadne vode, odnosno nema posledica po živi svet zbog izlivanja otpadnih voda jer industrije više nema, već jedino građanstvo produkuje otpadnu vodu i na taj način stvara uslove da veliki recipijenti, kao što su Dunav i Sava, svojim biološkim kapacitetom prečišćavaju te otpadne vode.

Popović dodaje da je u planu da Beograd izgradi pet postrojenja od kojih je najveće Veliko Selo, postrojenje koje treba da se izgradi za 1,5 miliona stanovnika, a da su ostala postrojenja manja kao što je postrojenje u Krnjači, za oko 100.000 ekvivalentnih stanovnika, postrojenje na Batajnici, takođe za oko 100.000 ekvivalentnih stanovnika, postrojenje u Ostružnici, za oko 20.000 ekvivalentnih stanovnika, i postrojenje u Boleču, koje može da bude i predtretman za postrojenje u Velikom Selu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Romi

    22. jun 2023 | 20:08

    Institut J Cerni je ponos Srbije. Radujem se svakom njihovom projektu. Bravo!

  • DDF

    22. jun 2023 | 16:29

    Kada Dunav i Sava budu presuli,mozda ni tada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA