Vreme čitanja: oko 1 min.

Aligator Muja (86) se baškari na vrelom beogradskom suncu: Možda ga nikad niste videli da ovoliko mrda

Vreme čitanja: oko 1 min.

U izležavanju na suncu ne ometa ga buka saobraćaja koja dolazi iz spoljnog sveta

  • 2

Najstariji aligator u nekom od zoo vrtova na svetu je naš, beogradski Muja. Bio je tu i kad su nas naše mame i tate vodile u Zoo vrt, bio je tu kada smo vodili svoju decu, a možda bude tu i kada naši unučići budu stasali za zoo vrt.

U izležavanju na suncu ne ometa ga buka saobraćaja koja dolazi iz spoljnog sveta. Još manje ga uznemiravaju posetioci, koji prema njemu sigurno osećaju ništa manje nego strahopoštovanje. Možda se plaše da će, ako trepnu ili na čas okrenu glavu da propuste neki Mujin "performans".

Ruku na srce, Muja ima najmanje 86 godina, pa je razumljivo njegovo sporo kretanje ili izostanak istog. Ima istine u tome da mnogi, kad ga vide, smatraju da je Muja u stvari neki plastični eksponat.

Na snimku se vidi i šapa čiji su deo veterinari i lekari morali da amputiraju pre 11 godina, jer je Muji dijagnostifikovana gangrena.

Od boljke se oporavio, a zahvaljujući intervenciji spasen mu je život.

Kako kažu zvanične informacije, Muja je doputovao u Beogradski zoo vrt godinu dana po njegovom osnivanju, 9. avgusta 1937. godine, kao već odrasla životinja, sa još jednim aligatorom, u velikom kontigentu životinja iz nemačkog zoološkog vrta. Danas je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat, tokom koga je vrt, budući da je Beograd u dva navrata bombardovan, bio gotovo potpuno razoren.

Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

(Telegraf.rs)

Video: Najstariji na svetu: Aligator Muja iz Zoološkog vrta u Beogradu proslavio 85. rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Наелектрисан

    26. jun 2023 | 18:22

    Жив био јуначино,да те и моји унуци упознају!!!

  • Vesna

    28. jun 2023 | 01:11

    Držati životinje na robiji, zatvorene u kavezima i ne znati za njihovu patnju i bol, zbog oduzete slobode i to samo zato da bi ih ljudi videli. To je teški egoizam i sebičnost ljudi. Uslovi u tom zoovrtu su jako loši. Životinje ispaštaju, a mnogi to ne znaju i odlaze da ih gledaju. Tuga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA