Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji Lida čekaju još koji dan da se pošteno okupaju: Voda je sad hladna, ali uskoro će biti "banja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voda je hladna, ali verni posetioci ove plaže ne mogu da odole da prvi da zarone u Dunav

  • 3
Lido, pontonski most Foto: Ministarstvo odbrane

Počela je kupališna sezona i na Lidu, iako Dunav još uvek nije dostigao prijatnu temperaturu. Zbog nedovoljno visoke temperature vode za sada je mali broj posetilaca na jednoj od najpopularnijih plaža u Beogradu.

Vremenski uslovi nisu baš išli naruku onima koji su nameravali da daju puni doprinos zvaničnom otvaranju kupališne sezone na Lidu.

Jedna od najlepših dunavskih plaža u regionu tokom vikenda je zbog nižih temperatura za ovo doba godine bila prilično malo posećena. Ipak, reporteri "Politike" su se uverili da je sve spremno za najžešće "udare" posetilaca na Veliko ratno ostrvo koji tek slede. Sve do kraja avgusta.

Gradska opština Zemun i opštinska Turistička organizacija još u subotu su proglasile otvorenom tradicionalnu manifestaciju "Leto na Lidu" i označili početak kupališne sezone na "zemunskom moru". A da je sve u skladu sa pravilima, dokaz su i prisustvo pripadnika spasilačke službe, dežurne medicinske ekipe, tuševa i pijaće vode. Uređeni su i tereni za sportove na pesku, a radi i kafanica iznad plaže u kojoj se posetioci mogu okrepiti osvežavajućim pićima, kafom, pivom. Ako neko baš ogladni ima šta i da se "gricne".

"Dunav je još hladan, tako da zasad prija samo brčkanje, onako do kolena ili kuka. Ali to je uvek tako. Za nekoliko dana voda će biti sasvim prijatna i kupaćemo se po ceo dan. A posle kupanja, gore, na 'roštiljadu'" kaže komšija Miroslav P. i objašnjava da je deo njegove ekipe već doneo mobilne frižidere pune mesa i pića i da će veoma brzo svi pristupiti pripremi jedne dobre gozbe.

Predraga S. iz Barajeva ni prilična daljina ne sprečava da "upali" auto i dođe na "zemunsko more". Jedino ima pritužbe na parking.

"Ovde je fantastično, ljudi i ne znaju šta imaju. Ovo je dragulj Dunava. Svake godine dolazimo po više puta. Uživamo u reci, ali i van reke, gore na onim drvenim garniturama ili u kafanici. Kad se saberem, dolazak ovde me dođe džabe u odnosu na neko fensi izletište", kaže nam Predrag.

Naravno, kao i obično, priprema dela ostrva za dolazak posetilaca u nadležnosti je "Zelenila Beograd", čiji vredni radnici već danima uveliko sređuju travnate površine i pripremaju ih za početak sezone. Oni brinu da ovaj dragulj prirode i dalje živi i postoji usred beogradske betonske džungle. Sprečavaju neodgovorne da seku šumu, rasteruju krivolovce, čuvaju naše zajedničko ostrvo...

(Telegraf.rs)

Video: Visoke temperature i toplotni talas u Srbiji: Građani se rashlađuju na plaži Lido u Zemunu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    3. jul 2023 | 18:06

    Sad ne znam kako je, ali prošle godine sam bio tri puta i voda je bila dosta čista u poređenju s Adom i veoma topla iako je Dunav uglavnom hladan. Plaža kao i obližnji park su lepši nego na moru. Pesak jako sitan, milina kad se gazi po istom. Plaža je ogromna i nema one klasične pretrpanosti. Ko voli da odmori u miru, Lido je sjajno mesto za to. Nekoliko puta bolji izbor od Ade svakako.

  • Жеца

    3. jul 2023 | 16:51

    Ко се овде окупа ни пакао му неће тешко пасти

  • ToX

    4. jul 2023 | 10:21

    Пре рата и бомбардовања на Лиду било топ,сад катастрофа,жале се људи на кожне болести које добијају,редовне упале увета од прљаве воде и сл. ...,све супер ал купање никако,све се то зна ал се крије,одрастао сам на Дунаву и провео много лета са другарима по плжицама и на чамцу,ал није за купање,ал не сме да се објави јавно на жалост....,јер то неком не одговара,а о Ади да не причамо...,генерално су нам све затровали...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA