Vreme čitanja: oko 3 min.

Znate li da koristite tastere na semaforima? Nekada ih ispipamo sa svih strana i opet čekamo, a ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nestrpljivi pešaci kao da traže da "ubodu" pravo dugme

  • 0
Semafori Foto: Sekretarijat za saobraćaj, Beograd

Stojite i nestrpljivo čekate zeleno svetlo da pređete ulicu. A onda, shvatite da ste zaboravili da pritisnete taster na semaforu kada vidite da to radi neki drugi, tek pristigli pešak. Da li se baš odmah "pali" zeleno svetlo? I još važnije pitanje: Da li znate kako se taster uopšte pritiska?

Građane često bune tasteri na semaforima u glavnom gradu, a da bismo tu zabunu razrešili, zatražili smo objašnjenje od Sekretarijata za saobraćaj za korišćenje "pametnih semafora". Naime, na 322 raskrsnice postavljeni su semafori ovog tipa koji građanima olakšavaju prelazak na drugu stranu raskrsnice.

"Pešački tasteri predstavljaju elemente spoljne opreme svetlosne saobraćajne signalizacije, koji se postavljaju na lokacijama na kojima svetlosna signalizacija funkcioniše u detektorskom modu, odnosno u zavisnosti od saobraćajnog opterećenja u realnom vremenu. To su elementi preko kojih pešaci upućuju zahtev semaforskom upravljačkom uređaju za dodelu zelenog signala na određenom pešačkom prelazu", kažu za Telegraf iz Seketarijata za saobraćaj.

Građani nisu sigurni da li svaki put treba da pritisnu taster ili će im se zeleno svetlo "upaliti" samo nakon izvesnog vremena.

"Tasteri se pravilno koriste ako se vrši najava jednim pritiskom dugmeta koje za to namenjeno. Ne postoje druge opcije korišćenja pešačkih tastera. Ako pešaci ne izvrše najavu na tasterima, a ako je po algoritmu funkcionisanja raskrsnice najava potrebna, onda zeleni signal za pešake neće biti aktiviran", objašnjavaju iz Sekretarijata.

Nestrpljivi pešaci ispipaju taster sa svih strana, kao da traže da "ubodu" pravo dugme.

Semafori Foto: Sekretarijat za saobraćaj, Beograd

I zaista, postoje dva dugmeta.

"Postoje dve vrste pešačkih tastera: Taster koji emituje zvuk namenjen slepim i slabovidim licima. Zvuk se aktivira pritiskom na dugme sa donje strane uređaja i taster koji služi i za najavu pešaka i koji emituje zvuk namenjen slepim i slabovidim licima. Za prelazak ulice potrebno je pritisnuti taster koji se nalazi na uređaju na stubu semafora. Nakon što pešak pritiskom aktivira taster, nakon određenog vremenskog perioda dobiće zeleno svetlo", ističu.

Semafori Foto: Sekretarijat za saobraćaj, Beograd

Zašto i pored tastera čekamo na zeleno svetlo?

Svetlosna signalizacija u prestonici je modernizovana, čak na 322 raskrsnice postavljeni su ovi "pametni semafori", a ako vam se nekada čini da crnevo svetlo predugo traje, to je zbog toga što je saobraćaj gušći, vozila je više i samim tim semafor će dobiti duže intervale zelenog svetla za vozila, objašnjavaju nam nadležni iz Sekretarijata za saobraćaj.

"U Beogradu je trenutno izvršena modernizacija svetlosne signalizacije na 322 raskrsnice kroz uspostavljanje sistema adaptibilnog upravljanja saobraćajem. Osnovna suština ovog sistema je prilagođavanje rada semafora saobraćajnim opterećenjima u realnom vremeneu u određenoj oblasti, na nekom koridoru i slično. Takva oblast naziva se zonom i sadrži uglavnom od 5 do 25 raskrsnica. Funkcionalno, ukoliko se povećava broj vozila u zoni način rada semafora se menja u tom smislu da se produžavaju vremena za opsluživanje nekih korisnika, tako da ako na nekom od smerova počne značajno da raste opterećenje, taj smer će dobiti duže intervale zelenog kako bi se vozila bolje opslužila. U tom slučaju sistem menja način rada semafora i pokušava da optimizuje trajanje signala na raskrsnicama u zoni. Preispitivanje načina rada semafora vrši se u intervalima od 3 do 15 minuta", kažu nadležni.

Kao što pešaci mogu da aktiviraju zeleno svetlo za prelazak na drugu stranu raskrsnice, tako je ta opcija dostupna i vozačima. Neophodno je pravilno korišćenje detektora (tzv. induktivna petlja), koji su urezani u gornju površinu kolovoza, a iz Sekretarijata za saobraćaj dobili smo ilustracije na kojima je detaljno objašnjeno kako to izvesti.

Semafori Foto: Sekretarijat za saobraćaj, Beograd

"Prepoznavanjem prisustva vozila, sistem može produžiti zeleno vreme na određenom prilazu raskrsnici i na taj način smanjiti redove i čekanje u kolonama. Ukoliko se vozilo pravilno ne pozicionira iznad detektora ispred zaustavne linije, sistem neće imati pravu informaciju i neće moći da reaguje na pravi način, pa se može desiti da vozilo ne dobije zeleno svetlo.", glase uputstva koja smo dobili iz Sekretarijata.

Semafori Foto: Sekretarijat za saobraćaj, Beograd

(Telegraf.rs)

Video: Nesnosne gužve u saobraćaju uspred bela dana: Ne rade semafori na Autokomandi, stavraju se kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA