Vreme čitanja: oko 3 min.

Beograd dobio Egipatsku ulicu: Simbolični gest prijateljstva sa Egiptom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istakao je da se Egipatska ulica nalazi u delu srpske prestonice u kojem se očekuje puna izgradnja

  • 1

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Hanafi Ali Gebali, prisustvovali su danas ceremoniji otkrivanja ploče sa nazivom Egipatska ulica, koja je odlukom Skupštine grada imenovana u Novom Beogradu u znak prijateljstva sa ovom afričkom zemljom, saopštio je Beoinfo.

Nikodijević je istakao da Egipat ima posebno mesto u istorijskom pamćenju srpskog naroda, kao i da dve zemlje u istorijskom smislu dele veliki doprinos razvoju modernog posleratnog sveta.

On je podsetio da je u Beogradu, u septembru 1961. godine, održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih, a za istoriju Beograda veoma je značajan podatak da je jedan od najpoznatijih državnika sveta, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, dobio retko dodeljivano priznanje počasnog građanina Beograda.

Naglasio je i da je egipatska književnost predstavljena srpskoj publici na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2019. godine, kada je Arapska Republika Egipat bila počasni gost sajma.

"Otvaranje Egipatske ulice u Beogradu je simbolični gest o značaju ukupnih odnosa između naših prijateljskih zemalja. Današnji događaj je simbolična potvrda naše spremnosti i za unapređenje međugradske saradnje koja će u perspektivi dodatno ojačati i međudržavne odnose", rekao je Nikodijević i podsetio da je u Skupštini Grada Beograda, u maju 2018. godine, pokrenuta inicijativa da se međusobna saradnja konkretizuje, a Ambasada Egipta je dostavila nacrt sporazuma koji je nakon usaglašavanja pripremljen za potpisivanje.

Naglasio je da sporazum treba da podstakne razvoj kulturne, naučne i obrazovne saradnje dve prestonice i da ustanovi praksu razmene mladih umetnika i naučnika.

"Oba grada, i Beograd i Kairo leže na dvema velikim rekama i po tome su veoma slični. Moglo bi doći do korisne razmene iskustava o radu velikih komunalnih sistema i izgradnji saobraćajne infrastrukture, za šta su privrednici iz Kaira izrazili interesovanje. Egipat, narod i država, čiji su milenijumi fantastične istorije, izvanredne kulture i tradicije dali nemerljiv doprinos čovečanstvu, od danas ima svoju ulicu u Beogradu.

Ovakva osnova daje nam za pravo da verujemo da su mogućnosti svestrane saradnje ogromne. Verujem u ekonomske, privredne, kulturološke i druge potencijale naše saradnje koji će biti visoko na budućoj agendi dijaloga Beograda i Kaira", rekao je Nikodijević.

Orlić je podsetio da je pre godinu dana predsednik Egipta bio u istorijskoj poseti Srbiji, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i istakao je da je tada potpisana zajednička Deklaracija o strateškom partnerstvu.

"Naše je prijateljstvo zaista veliko, uvek je tako i bilo. Poštovani predsedniče Predstavničkog doma, to prijateljstvo dodatno snažimo i činimo ga još većim", ukazao je on.

Istakao je da se Egipatska ulica nalazi u delu srpske prestonice u kojem se očekuje puna izgradnja, i zahvalio se državi Egipat na podršci Beogradu u dobijanju organizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. Predsednik Predstavničkog doma Egipta Gebali izrazio je veliko zadovoljstvo što se nalazi u "prijateljskoj zemlji Srbiji", ukazujući na decenijsko istorijsko prijateljstvo dva naroda.

"Prijateljski odnosi između Srbije i Egipta nisu se zaustavili samo na bilateralnoj saradnji već su znatno dublji. Pokret nesvrstanih predstavljao je sigurno utočište u međunarodnoj polarizaciji kao veoma značajan za zemlje u razvoju, što je bilo važno za odnos dve zemlje na međunarodnom nivou. Saradnja između dve zemlje sada se razvija na svim poljima, sa tendencijom da se znatno unapredi u budućnosti, posebno u ekonomskoj i trgovinskoj razmeni", rekao je on.

Gebali je napomenuo da bi "Otvoreni Balkan" za Egipat bio od velikog značaja i da bi Srbija bila pristupna tačka za povezivanje sa zemljama Zapadnog Balkana, a uporedo sa tim bi srpske kompanije, preko Egipta, dobile vezu sa arapskim i afričkim zemljama.

Kako je navedeno u saopštenju, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Skupštine Grada Beograda, članovi Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije, kao i predstavnici ambasada arapskih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    28. jul 2023 | 14:05

    Ima li BG ŠVAJCARSKU ulicu sobzirom koliko je Srbiji i Srbima materijalno pomogla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA