Vreme čitanja: oko 2 min.

Učesnici velike dunavske regate uplovili na obalu Palilule

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovogodišnja TID regata ima oko 150 učesnika

  • 0
Regata Foto: Opština Palilula

Učesnici 66. TID Regate, najveće i najduže rečne regate na svetu, stigli su danas na Palilulu. Na obali Dunava na Adi Huji kajakaše su pozdravili i poželeli im dobrodošlicu ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić i predsednik Gradske opštine Palilula Miroslav Ivanović. Oni su razgovarali sa predstavnicima pojedinih zemalja (iz Nemačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Kanade...) i od njih čuli utiske o dosadašnem toku regate.

Gajić i Ivanović su gostima uručili i prigodne poklone koje je pripremila GO Palilula. Učesnici regate zahvalili su se na gostoprimstvu i pohvalili srpske gradove kao izuzetne domaćine. Gosti su takođe ministru Gajiću i predsedniku Ivanoviću uručili simbolične poklone. Dočeku kajakaša prisustvovali su i članovi Veća Opštine, kao i direktor Turističke organizacije GO Palilula Marko Paunović.

Ovogodišnja TID regata ima oko 150 učesnika, tradicionalno je startovala krajem juna iz nemačkog grada Ingolštata, a učesnici će za 75 dana preveslati 2.455 kilometra do cilja u mestu Sveti Đorđe na obali Crnog mora.

Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u prethodno određenim etapnim mestima. U našu zemlju regata ulazi u drugoj polovini jula kod Apatina, a tradicionalno početkom avgusta stiže u naš glavni grad i Gradsku opštinu Palilula gde na Adi Huji učesnici borave dva dana i potom nastavljaju plovidbu Dunavom ka Đerdapskoj klisuri uz zadržavanje u još devet mesta u našoj zemlji..

Regata je veoma popularna u svetu i pored kajakaša iz podunavskih zemalja ima učesnike i iz drugih evropskih država, ali i sa drugih kontinenata. Regata koja se održava od 1956. godine najstarija je na svetu i za njene domaćine ima prevashodno promotivni karakter jer je boravak gostiju iz Evrope i sveta prilika da se predstave istorija, kultura, tradicija, etnologija, ekologija, privredni i turistički potencijali Srbije, Podunavlja, a u konkretrnom slučaju i opštine Palilula i grada Beograda.

Za učesnike se u mestima gde se zadržavaju organizuju osnovni uslovi za boravak i prigodni programi, a u glavnim gradovima na toku Dunava imaju i slobodno vreme za obilazak istorijsko-turističkih znamenitosti. Organizator regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz podršku opština i gradova domaćina.

(Telegraf.rs)

Video: Srbija ima svetskog šampiona u kajaku: "Sačuvao sam energiju za kraj, nisam dao nikome da me obiđe"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA