Vreme čitanja: oko 3 min.

Stari hrast smrskao novi automobil na Košutnjaku: Zgužvan je kao konzerva, stanari se hvataju za glavu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Već mesec dana čekaju da dođu i sklone drvo iz njihovog dvorišta

  • 5
Palo drvo na automobil na Košutnjaku Foto: Marko Jovanović

Hrast star više od sto godina obrušio se na automobil ispred kuće u Pionirskoj ulici na Košutnjaku.

Na početku ulice, nakon samog skretanja ka jednom poznatom restoranu, pored puta stoji veliki iščupani hrast i slupani automobil. Redakcija Telegrafa bila je na licu mesta i razgovarala sa ženom ispred čije kuće se nalazi ovo ogromno drvo.

Naime, kako nam je rekla, stablo koje je staro nešto više od sto godina i nalazi se u njenom dvorištu, srušilo se prilikom prve superćelijske oluje i palo direktno na komšijin automobil.

- Sreća, pa je vetar druvao u tom pravcu, inače bi šteta mogla da bude i veća. Celo dvorište nam je bilo zatrpano granjem i odmah smo prijavili "Gradskom zelenilu", međutim, rekli su nam da čekamo. Sami ne smemo da pomeramo ništa, za to moramo da dobijemo dozvolu, ali odgovora još nema. Tako da ovo drvo i slupan automobil stoje tu već mesec dana - kaže žena u čijem dvorištu se nalazi spomenuti hrast.

Odgovor "Zelenila Beograd", u kom navode da nisu primili prijavu, pročitajte u drugom delu teksta.

Kuća ispred koje je hrast i komšijina kuća su prilepljene jedna uz drugu, pa udaljenost između hrasta i automobila nije bila velika. Šteta koja je nastala je ogromna, a oni su, kako kažu, odlučili da sami poseku već oborenu krošnju i raskrče dvorište.

Osim hrasta kuće su okružene i lipama te su i one potencijala opasnost, jer se jedno drvo lipe toliko nakrivilo da samo što ne padne na kablove i pokida strujnu mrežu. Oni su, kako kažu, morali da podupru lipu da bi ona što duže mogla da izdrži.


- Lipa je nakrivljena, a hrast je prilikom pada počupao kablove s druge strane i polomio ogradu. Mi smo sami nosili grane i ovaj koren tako stoji tu već mesec dana. Kažu da nam je potrebna dozvola nadležnih da bismo pomerili stablo, ali odgovora nema - kaže naša sagovornica.

JKP "Zelenilo Beograd": Prijava nije stigla, ovo su telefoni

Odgovor JKP "Zelenilo Beograd" prenosimo u celosti.

"JKP 'Zelenilo-Beograd' je u noći između 19. i 20. jula, a nakon oluje koja je zahvatila Beograd, primilo tri prijave o potrebi za intervencijom na stablima sa različitih mesta iz ulice Pionirska i to:

Pionirska kod česme, gde je stablo palo preko ulice, zatim Pionirska kod restorana 'Košuta', gde je sa stabla platana iz krošnje visio stub iznad ulice, kao i Pionirska kod restorana 'Devetka', gde su se izvalila dva stabla hrasta i pala preko ulice.

Ova lokacija je sastavni deo park šume Košutnjak o čijem održavanju se stara JP 'Srbijašume'.

Na sve tri lokacije Operativni tim za hitne intervencije JKP 'Zelenilo-Beograd' je izašao na teren, odmah po prijemu prijave i sa neophodnom mehanizacijom izvršili neophodne radnje i uklonili stabla sa ulice, odnosno isekli granu koja je visila u krošnji.

Ne znamo kome je sugrađanka prijavila pad navedenog stabla, jer osim navedene tri lokacije, u našoj bazi evidencije ne postoji još prijava za ovu lokaciju.

Sugrađani mogu prijaviti slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala Servisnom centru grada Beograda na broj 11011, na mejl info@zelenilo.rs, kao i na broj telefona Operativnog tima za hitne intervencije JKP 'Zelenilo – Beograd' na telefon 011/2650-683. Pozivanje dežurne službe moguće je i preko gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP-a. Operativni tim za hitne intervencije dežura 24 časa."

(Telegraf.rs)

Video: Beograd se smračio u roku od pet minuta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    15. avgust 2023 | 13:34

    Listing kao dokaz o pozivu ,sve evidrntirano,broj,datum vreme pa neka kazu da nisu primili poziv.

  • Brk

    15. avgust 2023 | 14:11

    Posle pravosuda,zdravstva,policije,vojske i prosvete najgora sluzba he gradsko zelenilo u svakom gradu Srbije!Zaposleni stranacki kadrovi lenji,neodgovorni i nestručni a prilika za krađu koliko hoćeš!

  • uhoh

    15. avgust 2023 | 14:43

    Podsetnik da je auto obicna gomila lima i plastike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA