Vreme čitanja: oko 4 min.

JKP "Pogrebne usluge" Beograd - dostojanstven ispraćaj

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uz podršku i saradnju sugrađana koji nam ukazuju poverenje, pored redovnih aktivnosti na uređenju i održavanju grobalja u nadležnosti preduzeća, izgradnji novih parcela i formiranju novih i prilagođavanju postojećih objekata, kao i unapređenju i digitalizaciji usluga, a sve u cilju da se sugrađanima omogući da na efikasan, human i dostojanstven način isprate svoje bližnje i obave sve vrste poslova vezanih za groblje

  • 0
JKP Pogrebne usluge Beograd Foto: Marko Kosovčević/JKP Pogrebne usluge Beograd

NOVA GROBNA MESTA, NOVA GROBLjA, GROBLjE ZA KUĆNE LjUBIMCE

- Na grobljima koja su trenutno u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd godišnje je potrebno oko 4.500 novih grobnih mesta, koja je JKP „Pogrebne usluge“ u prethodnih desetak godina uspevalo da obezbedi. JKP „Pogrebne usluge“ Beograd trenutno u svojoj nadležnosti ima deset najvećih gradskih grobalja: Novo, Centralno, Zemunsko, Banjičko, Topčidersko, groblja Stara i Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg. Pored navedenih na široj teritoriji Beograda postoji još blizu 180 manjih grobalja kojima upravljaju gradske opštine i drugi oblici lokalne samouprave. Odlukom Skupštine grada Beograda je, predviđena je izgradnja novih grobalja: Lešće 2, Bežanija 2, groblja u Kaluđerici i groblja u Batajnici, koja će biti u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd. Od navedenih grobalja najbliže realizaciji je novo groblje u Kaluđerici čije je izvođenje predviđeno u četiri faze. Pristupni put i parking su već uređeni, pri čemu će prva faza obuhvatiti još i izgradnju pratećih objekata i 1700 grobnih mesta, Buduće groblje u Batajnici je u fazi projektovanja. Pored ovoga, Skupština grada Beograda je usvojila dopune osnivačkog akta JKP "Pogrebne usluge" Beograd, koji sada uključuje uključuje komunalnu delatnost od lokalnog interesa za Grad Beograd - sahranjivanje kućnih ljubimaca. Trenutno se radi na formiranju tehničke službe, kao i razradi i preciziranju ostalih detalja vezanih za groblje kućnih ljubimaca, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - ističe Đukić.

JKP Pogrebne usluge Beograd Foto: Marko Kosovčević/JKP Pogrebne usluge Beograd

GROBNA MESTA I GROBNICE

- Pojam grobnog mesta obuhvata grob, grobnicu i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka (rozarijuma i kolumbarijuma), objašnjava Đukić. Grob nije moguće zakupiti za života, jer se isti dodeljuje nakon smrti – prema prebivalištu preminulog lica i to na pomenutim „otvorenim“ grobljima: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija. Groblja Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u „zatvorena“ groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta. Za života je moguće zakupiti isključivo grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobniice (mesta sa postojećim spomenikom) III, IV i V reda, se mogu zakupiti na „otovrenim grobljima“ u nadležnosti našeg preduzeća, dok su grobnice koje se povremeno daju u zakup na nekim od „zatvorenih grobalja“, dostupne su svima, u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku, koji zavisi od broja da korisnika koji žele da vrate pravo korišćenja grobnice, dok se radovi na istim izvode u skladu sa vremenskim uslovima i u toku grđevinske sezone. Potražanja za zakupom grobnica je izuzetno velika, te će trenutno izgrađene grobnice će biti zakupljene u veoma kratkom periodu, tako da do sledeće građevinske sezone verovatno nećemo imati grobnica za zakup, navodi Đukić. U okviru našeg preduzeća deluje i kamenorezačka služba nastavlja Đukić, gde se građani mogu raspitati u vezi izrade spomenika od najkvalitetnijeg mermera i granita. Kamenorezačke radionice JKP „Pogrebne usluge“ Beograd su opremljene kompjuterski navođenim mašinama za urezivanje slova na nadgrobnim obležjima. Građani mogu izabrati raznovrsne tipove spomenika, različitih nivoa obrade, Kamenorezačke radionice JKP „Pogrebne usluge“ Beograd su opremljene kompjuterski navođenim mašinama za urezivanje slova na nadgrobnim obležjima. U ovim radionicama se izrađuju i fotografije na keramici i staklu, namenjene za postavljanje na nadgrobna obeležja - kaže Đukić.

JKP Pogrebne usluge Beograd Foto: Marko Kosovčević/JKP Pogrebne usluge Beograd

Zahvaljujući iskustvu i ekspertizi u oblasti projektovanja i izvođenja memorijala, Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge“ je neretko angažovano i van grobalja u svojoj nadležnosti (projektovanje, parterno uređenje i izvođenje postamenata i dr., kao što su: spomenik dr Milutinu Ivkoviću Milutincu, kapitenu fudbalske reprezentacije Jugoslavije, koja je učestvovala na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine - u parku kod stadiona “Partizan”, spomenik Hugu Buliju, beogradskom Jevrejinu koji je 1896. godine u Srbiju doneo prvu fudbalsku loptu - na Adi ciganliji, spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku, spomenik Herojima sa Košara u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović" i mnogi drugi. Imajući u vidu da se naše preduzeće trenutno stara o deset najvećih gradskih grobalja od kojih su neka kulturno-istorijski spomenici od velikog značaja za Republiku Srbiju kao što su Novo groblje i Topčidresko groblje (kao deo kulturno-istorijske celine Topčder), a druga poput Zemunskog groblja spomenici kulture na kojima je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti, negovanje kulture sećanja predstavlja značajan deo aktivnosti našeg preduzeća. Ovo će u narednom periodu uključiti i obnovu poslednjih počivališta nekih od značajnih, možda nepravedno zaboravljenih istorijskih ličnosti, U saradnji sa nadležnim gradskim i repbuličkim insitucijama - zaključuje v.d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, novo groblje.

JKP Pogrebne usluge Beograd Foto: Marko Kosovčević/JKP Pogrebne usluge Beograd

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA