Vreme čitanja: oko 2 min.

Jesenja sezona vođenih tematskih obilazaka Novog groblja

Vreme čitanja: oko 2 min.

U godini kada se obeležava desetogodišnjica vođenih obilazaka Novog groblja, a periodu trajanja manifestacije Dani Evropske Baštine, 17. septembra 2023. godine otvara se jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja

  • 0
JKP Pogrebne usluge Foto: JKP Pogrebne usluge/Marko Kosovcevic

Ovo groblje kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, otvara svoje kapije posetiocima kroz tri uzbudljiva obilaska, koja su u prethodnom periodu izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

17. septembar 2023. godine u 11:00 časova - Portreti srpskih diplomata i državnika – zlatno doba srpske diplomatije

Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, nećemo zaboraviti ni čuvene diplomate - književnike. Upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji vešto manervrisali nepostojanim diplomatskim vodama u trubulentim vremenima.

1. oktobar 2023. godine u 11:00 časova - Satkane od duše i uma – Tragom znamenitih Srpkinja

Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Pričom o životima ovih jedinstvenih heroina duha pokrenućemo kaleidoskop istorije i vratiti se u vreme kada se patrijahalno društvo postupno transformisalo u moderno, a duh borio da zadrži tradicionalne vrednosti pred talasom savremenosti. Priča je posvećena svim onima ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno.

JKP Pogrebne usluge Foto: JKP Pogrebne usluge/Marko Kosovcevic

5. novembar 2023. godine u 11:00 časova - Velike ljubavi srpskih velikana

Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće nas stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj. Oživećemo priče o onim najintimnijim kutcima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razorčarenjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Prijave nisu potrebne.

Trajanje obilazaka: 120 minuta

Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Kontakt za grupe i pojedince: info@beogradskagroblja.rs

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA