≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasno usko grlo na Dorćolu zbunjuje vozače: Dunavska ulica je proširena, ali se u ovoj tački iznenada sužava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čitav niz zbijenih starih kuća sada je pravi kontrast u odnosu na moderan stambeni kompleks pokraj Kalemegdana

  • 3

Neverovatnu sliku zabeležili smo na Dorćolu - novi i moderan put sa četiri trake iznenada se sužava, jer se nasred kolovoza "isprečio" zid stare kafane koja je, zajedno sa više neplanskih zgrada, udžerica i prizemnica i dalje opstala u zoni nekadašnje pruge oko Kalemegdana.

Reč je o Dunavskoj ulici, nekadašnjem uskom grlu koje se provlačilo između pruge i "Beka" okruženo neuglednim i privremenim objektima.

Izgradnjom luksuznog stambenog kompleksa rešen je i problem ove uske i nezgodne ulice, koja je sada proširena i modernizovana.

Ipak, pojavio se drugi veliki problem. U jednom delu novog bulevara i to odmah posle krivine, sledi iznenadno suženje kolovoza. Vozači usporavaju, prelaze u "brzu" traku i voze tik pored zida starog objekta koji je ostao isturen na novoj saobraćajnici.

Čitav niz zbijenih starih kuća sada je pravi kontrast u odnosu na moderan stambeni kompleks pokraj Kalemegdana. Budućnost ovog prostora trebalo bi da bude izgradnja linijskog parka, zelenog pojasa koji će biti "predat" šetačima i biciklistima.

Ipak, umesto parka i dalje su ovde objekti koji su srasli sa nekadašnjim prometnim, ali zapuštenim delom grada oslonjenim na dunavsku obalu, kroz staru industrijsku zonu i u blizini gradske luke.

Stanari ovog kraja kažu da je u pitanju ruglo, ali da im kafana, kao takva, ipak, ne smeta.

"To sve treba da se ruši, tu je planiran park. Kafana kao takva nam ne smeta, ali nije u redu da se zbog jednog zida oduzme čitava saobraćajna traka. Ne samo da se ovde jedva prolazi, već je i opasno, jer niko ne očekuje tako iznenadno suženje", kazao nam je Dorćolac koji je pozvao našu ekipu.

Njegov komšija, pak, kaže da tu ima više ugodtiteljskih objekata i da se povremeno čuje nesnosna buka.

"Jedan klub radi do podneva. Znate li vi ko se tu sve skuplja i kako je neprijatno prolaziti...", požalio se.

Među gomilom starih objekata videli smo i jednu novu kuću. Pruga je raskrčena, ali park još čeka iseljenje ovog preostalog, starog tkiva Dorćola, koji je vrveo samo od vozila "u tranzitu".

Direkcija: Uskoro nastavak radova

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo odgovor da su pred nadležnim organom opštinske uprave i pred nadležnim ministarstvom u toku postupci rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za deo trase saobraćajnice Dunavska, na delu od Bulevara vojvode Bojovića do prve krivine, dužine oko 120 metara.

Očekuje se da se uskoro stvore uslovi za završetak izgradnje saobraćajnice na ovoj deonici, navode u Direkciji.

(Telegraf.rs)

Video: Umor je jedan od najuticajnijih faktora kada su saobraćajne nesreće u pitanju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorćol

    30. avgust 2023 | 13:47

    Pravim dorćolcima ne smetaju uske ulice i stare kuće, navikli smo. To se ovi novopridosli bune, hoće da naprave neki novi Dorćol.

  • Ja

    30. avgust 2023 | 13:42

    Došli divlji oterali pitome! Toliko o tome.

  • Ja

    30. avgust 2023 | 13:44

    "Dorcolac" mozda, Dorcolac nikako. Pravi Dorcolac nije drukara i ne bi nikada tražio da se ruši nešto na šta je navikao od kad se rodio. Tačka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA