Vreme čitanja: oko 4 min.

"Moja politika je briga o ljudima": Šapić govorio o velikim projektima u Beogradu, rezultati tek slede

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Beograđani će od ove jeseni, posebno od narednog proleća videti prave plodove onoga što smo radili prethodnih godinu i po dana"

  • 1
Aleksandar Šapić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Moja ideja vodilja je bila da budžet i sredstva koja se ubiraju od građana na što kvalitetniji način vratimo nazad. Više od 100 rekonstruisanih ulica, besplatni vrtići i udžbenici, duplo jeftiniji prevoz, "Beli" kao prijatelj svakog građanina, samo je početak onoga što kao gradonačelnik nameravam da uradim za grad, rekao je u intervjuu za Informer gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Aleksandar Šapić je tek nešto više od godinu dana gradonačelnik Beograda. Mnogo toga najavljenog kod nekoga je možda izazvalo nevericu. Ali, besplatni udžbenici za sve školarce, besplatni vrtići, jeftinije karte za gradski prevoz - demantovali su sve "neverne Tome".

"Beograđani će od ove jeseni, posebno od narednog proleća videti prave plodove onoga što smo radili prethodnih godinu i po dana, jer kad sejete, ne možete da žanjete posle mesec dana. Polako počinju da se vide rezultati, ali o tome ćemo više govoriti u periodu ispred nas", kaže gradonačelnik.

Jedna od najava bila je obezbeđivanje besplatnih udžbenika za učenike u Beogradu.

"Kao što sam prošle godine i najavio, za sve osnovce i srednjoškolce obezbedili smo komplete besplatnih udžbenika. Škole će ih deliti na identičan način kao i prethodnih godina i u to im se nećemo mešati. Najvažnije je da smo mi sve udžbenike platili i da roditelji prvi put ove godine ni za jednog školarca, uzrasta od sedam do 19 godina, neće morati da plaćaju udžbenike, već će taj novac moći da potroše u druge svrhe", kazao je.

Besplatni su i vrtići.

"I to je isto kao i za udžbenike. U isto vreme smo najavili besplatne vrtiće kao i udžbenike. Od 1. septembra počinje da važi pravilo da se refundira 100 odsto, a ne samo 80 odsto. Onim roditeljima čija deca idu u državne vrtiće, njima se ništa ne refundira jer oni ništa i ne uplaćuju, a onim roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće biće refundirana puna cena državnog vrtića.

Ne možemo da utičemo na cene koje privatnici preko toga dižu, ali zamislite koliko bi onda roditelji plaćali da im nismo ovo obezbedili. Trudićemo se da u periodu pred nama otvaramo još državnih vrtića, iako tu imamo poseban problem jer nemamo zaposlene. Plate su male i to je posebna priča o kojoj će u budućnosti i grad i država morati da brinu.

Najvažnije je da smo i ovde takođe olakšali kućni budžet svakoj prosečnoj beogradskoj porodici koja ima dete predškolskog uzrasta".

Da li sve ove novine gradski budžet može da podnese?

"To je stvar politike, jedne socijalne politike, politike brige o ljudima o kojoj sam govorio još prošle godine kada sam došao na mesto gradonačelnika. Budžet je toliki koliki jeste, ove godine smo bili na udaru zbog inflacije, čitave krize i rata u Ukrajini. Ali stvar je odluke – negde štedite, dok na drugoj strani taj novac prosleđujete Beograđanima, a to su deca pre svega. Još dok sam bio predsednik opštine Novi Beograd, moja ideja vodilja je bila ta da budžet i sredstva koja se ubiraju od građana na što kvalitetniji način vratimo nazad", rekao je Šapić.

On je govorio i o bezbednosti dece.

"Na tome smo već počeli da radimo. Naši 'Beli' dolaze ispred škola, vrtića i pomažu roditeljima. U toku je projekat realizacije preko stotinu komunalno-bezbednosnih stanica, o kojima ću posebno govoriti, a koje će dodatno povećati komunalni red i bezbednost u gradu. Bezbednost postaje tema broj jedan, o čemu sam govorio pre godinu dana.

Zato je Komunalna milicija ušla u proces reorganizacije i zato ćemo imati stanice gde će boraviti 'Beli' i zato će oni redovno obilaziti parkove i škole. Želimo da maksimalno podignemo nivo bezbednosti u Beogradu, da svi Beograđani, a naročito naša deca budu sigurna i bezbedna u svom gradu", kazao je.

"'Beli' jeste pozornik, asistent, službenik, ali pre svega prijatelj svakom građaninu. Smatram da ranije ni po jednom standardu Komunalna policija nije bila ono što je meni najvažnije - na usluzi građanima", istakao je Šapić.

Prečišćivači vazduha u školama i vrtićima

"Ovo je jedna novost koja je još pre dve godine bila predlog nekih opozicionih stranaka. Analizirali smo je kako bismo videli da li ju je moguće izvesti. Došli smo do toga da možemo da obezbedimo sredstva. Mislimo da je ideja dobra ne samo zbog kvaliteta vazduha, koji u poslednjih godinu dana uopšte nije tako loš u Beogradu, nego i zbog raznih virusa, posebno u zimskim mesecima. Očekujemo da kada prođu sve procedure nabavke, jer govorimo o 20.000 prostorija, do kraja godine će svi vrtići i škole biti opremljeni prečišćivačima vazduha. To će takođe biti još jedna od stvari koju roditelji neće morati da plaćaju, jer znamo da su masovno želeli da se sami organizuju i kupe prečišćivače vazduha", kazao je gradonačelnik Šapić.

(Telergaf.rs)

Video: Šapić: Škole će same birati udžbenike, jedina razlika je što ćemo ovog puta mi platiti sve

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    1. septembar 2023 | 19:09

    Ima li brige o vozacima Gsp-a kiji rade po sest dana za malo povecanje!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA