Vreme čitanja: oko 3 min.

Posetili smo Beo zoo-vrt i ugledali tužnu sliku: Slonara je prazna, nema više legendarne Tvigi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Biolog je istakao da je Tvigi bila jedna od najvećih zvezda zoo-vrta

  • 9

Gotovo da ne postoji osoba koja je posetila Beo zoo-vrt, a koja nema fotografiju sa slonicom Tvigi, koja je jutros uginula u 58. godini u ovoj instituciji.

Bila je već bolesna, a Beo zoo-vrt bio je njena kuća poslednje 33 godine - tu je stigla 1990. I ubrzo je osvojila srca svih posetilaca.

Sada je slonara otvorena. I prazna.

"Pripala mi je izuzetno neprijatna situacija da potvrdim da nas je jutros napustila naša slonica Tvigi", tako je s reporterom "Telegrafa" započeo razgovor biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari.

Ono čemu smo i sami bili svedoci je atmosfera koja vlada u zoološkom vrtu. Radnici i posetioci nemi stoje ispred praznog prostora gde je Tvigi boravila, kao da čekaju da se šarmantna slonica pojavi.

Tišina jede prostor, a jedan radnik je, po navici, krenuo da joj nosi hranu. Nesumnjivo je da će svima biti potreban izvestan period da shvate da Tvigi nikada više neće pustiti svoju surlu i pojesti dvopek koji je obožavala.

"Ona je definitvno bila jedna od najvećih zvezda, ali i posle aligatora Muje najstariji stanovnik našeg vrta. Tvigi je bila heroj mnogih detinjstava, odrastanja i lepih uspomena. Slon je životinja koja uvek zauzima posebno mesto, ne samo u zoo vrtu, nego i srcima svih nas", naglašava Ovari.

Od cirkusa do stalnog doma

Naš sagovornik otkriva da Tvigi nije imala lak život. Menjala je mnogo zoo vrtova, bila je čak i u cirkusu, a onda je pre 33 godine našla dom u Beogradu i postala deo svih nas.

"Bila je veoma mala kada je ostala siroče, bila je u raznim zoo vrtovima, pa čak i u cirkusu. Kada je došla kod nas, u ta nesretna vremena, svi smo bili srećni, jer je dobila svoj stalni dom. Kada je reč o ovoj situaciji, jasno je da sve što se rodi mora i da umre. Ona je već ušla u neke godine gde nema nazad. Nama ostaje praznina koju pokušavamo da popunimo, kao i lepa sećanja", priča nam Kristijan.

Na pitanje po čemu će je on lično pamtiti, naš sagovornik je odgovorio:

"Ja ću je pamtiti po onom šarmantnom licu koje posetioci nisu imali priliku da vide često. Trening slona je uvek posebna stvar. Ne možete vi slonu od tri i po tone da kažete šta da radi, jer ona prosto hoće da vas posluša ili neće. Naše druženje je krenulo uz dvopek i druge đakonije koje je obožavala i ne možete da zamislite da onoliku grdosiju koja stoji pred vama i gleda vas, blago rečeno, namrgođeno, jedan dvopek toliko promeni stvari u njenom raspoloženju i onda hoće da sarađuje i radi stvari koje niste ni tražili, jer ljubav kod slonova dolazi iz stomaka. Bila je stvarno jedna neverovatna životinja".

S obzirom na to da je slon životinja bez koje zoo-vrt deluje veoma pusto, Kristijan je za Telegraf odgovorio da li ćemo uskoro imati priliku da vidimo novog slona.

"Kada vam neko umre u kući, prvi vremenski period pokušavamo svi da se nosimo sa emocijama. Nikom nije svejedno. Slon je kapitalni deo zbirke zoo vrta, i svakako da se razmišlja u tom pravcu i postoje planovi. Slonovi su ugrožena vrta i postoje programi u Evropi za uzgoj i očuvanje tih neverovatnih životinja, ali s druge strane, ni u jednom zološkom vrtu to nije samo slon. Oni svi imaju svoje ime i ličnost", zaključio je biolog Kristijan Ovari.

(Telegraf.rs)

Video: Medvedi Uroš i Miša izašli iz pećine i nisu videli svoju senku: Evo kakvo su vreme time najavili

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🦋

    4. septembar 2023 | 14:24

    Ceo život bila sama, zatvorena… tužno

  • Cvv

    4. septembar 2023 | 14:24

    Neee😢Mnogo mi je zao,uvek najduze ostanem bas kod nje kad posećujem ZOO vrt🙁

  • 🐘

    4. septembar 2023 | 16:38

    33 godine bila u Bg vrtu. Pa pretuzno,zivela zatvorena u ogranicenom prostoru.( kao robijas osudjen na dozivotnu) To je kazna a ne zivot. Protivnik sam bilo kakvog ugrozavanja zivotinja ,zabranila bih postojanje zoo vrta. Ko hoce da gleda zivotinje,neka lepo ide u Afriku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA