Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivena spomen-ploča u Zemunu: Znak sećanja na 575 stradalih Jevreja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored članova Jevrejske zajednice, događaju su prisustvovali i predstavnici ambasada Hrvatske i SAD u Beogradu, kao i Ministarstva kulture Srbije

  • 0
spomen ploča Foto:Beograf.rs

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, juče je postavljena spomen-ploča u znak sećanja na 150 godina od izgradnje Sefardske sinagoge u Zemunu i 575 stradalih Jevreja u Jasenovcu i Staroj Gradiški za vreme Drugog svetskog rata, saopštili su iz Gradske opštine Zemun.

Spomen-ploču u Dubrovačkoj ulici otkrili su predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Pored članova Jevrejske zajednice, događaju su prisustvovali i predstavnici ambasada Hrvatske i SAD u Beogradu, kao i Ministarstva kulture Srbije.

"Opština Zemun i Jevrejska zajednica blisko sarađuju i već decenijama realizuju značajne projekte koji imaju širi društveni i istorijski kontekst. Otkrivanje ove ploče je još jedan zajednički podvig u negovanju kulture sećanja budući da podseća da su verski objekti za molitvu, a ne za pogrom i uništenje", obraćajući se prisutnima istakao je Gavrilo Kovačević i dodao da je Zemun poznat kao multietnička sredina u kojoj u miru žive svi njeni građani.

U svom obraćanju ministar Žigmanov je istakao da Vlada Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog veoma cene i pružaju podršku kulturi sećanja koju kreiraju i sprovode institucije i organizacije nacionalnih zajednica.

Kako je navedeno, tokom ovog događaja predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel predstavio je u dvorištu Aškenaške sinagoge projekat "Identifikacione kartice osoba koje su preživele Holokaust", kao i dva novija izdanja JOZ "Dve zemunske sinagoge" i "Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču".

(Telegraf.rs)

Video: Odata pošta žrtvama Novosadske racije: 80 godina od zločina mađarskih fašista u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA