Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogat program manifestacije "Dani evropske baštine": Ulaz na sve događaje je besplatan

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu se ova manifestacija održava više od dve decenije

  • 0

Manifestacija "Dani evropske baštine" u Beogradu deo je velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se svakog septembra predstavlja raznolikost nasleđa i bogatstvo kultura, tradicije i običaja, kao zajednička baština evropskih naroda.

U Beogradu se ova manifestacija održava više od dve decenije, svake godine sa drugom temom i bogatijim programom. Ove godine najveći broj programa biće realizovan od 15. do 25. septembra, saopštio je Sekretarijat za privredu.

Po odluci Ministarstva kulture koje koordinira programe u Srbiji, ovogodišnja tema u Srbiji ista je kao i u Evropi - "Živo nasleđe". Tema obuhvata prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste.

Izložbom "Posveta beogradskom školstvu" Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, autorke Ljubice Radovanović, istoričarke umetnosti, u petak, 15. septembra u 19 časova, u galeriji Doma Vojske Srbije zvanično će biti otvoreni ovogodišnji "Dani evropske baštine".

Cilj izložbe je da se kroz prikaz objekata školske namene, koji su utvrđeni za spomenike kulture, prezentuje pozicija ovih primera nepokretnog kulturnog nasleđa njihovim trenutnim korisnicima. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pozvao je sve bivše i sadašnje đake i profesore da podele svoje uspomene u vidu pisanog ili foto-materijala, a deo materijala biće sastavni deo postavke.

Uvod u otvaranje manifestacije biće upriličen danas, u 19 časova, koncertom orkestra RTS-a "Carevac na Vračaru", na platou ispred Hrama Svetog Save.

"Dani evropske baštine" u Beogradu obeležavaju se u organizaciji Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma, ostalih gradskih sekretarijata Beograda, gradskih opština, Turističke organizacije Beograda, Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, Privredne komore Srbije, institucija kulture, kao i neposrednih organizatora programa.

Kao i prethodnih godina, pripremljen je veliki broj programa koji se realizuju na čitavoj teritoriji grada, kao što su:

  • izložbe
  • prezentacije
  • razgledanja sa vodičima
  • predavanja
  • predstave
  • radionice
  • takmičenja
  • video-projekcije
  •  dečji programi
  • projekcije filmova i dr.

Zbog ograničenosti broja mesta, prijave su obavezne za pojedine programe. Informacije o programima biće dostupne u Turističkom informativnom centru, gde će se vršiti prijave za obilaske Francuske ambasade, Palate Srbija, Narodne skupštine, kao i za predavanje "Tajne Beograda" autora Zorana Nikolića.

Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je besplatan, a program se može videti na internet-stranici Grada Beograda u delu Aktuelnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA