Vreme čitanja: oko 2 min.

Dani evropske baštine 2023. na Voždovcu 7. septembra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dragi Voždovčani, i ove godine, tradicionalno, vaša Opština Voždovac organizuje manifestaciju "Dani evropske baštine"

  • 0
Dani evropske baštine 2023 Foto: Promo

Tema ovogodišnje manifestacije je "Živo nasleđe". Opština Voždovac poziva sve sugrađane da prisustvuju događajima i tako na lepši način saznaju mnoge pojedinosti o svom kraju, slavnim ličnostima, kao i značajnim mestima.

Program sadrži:

16. SEPTEMBAR 11:00h IZLET NA AVALU

Mesto okupljanja: 10:00 časova ispred Opštine Voždovac. Kontakt za prijavu: info@vozdovac.rs .

Napomena: Organizovan autobuski prevoz - Prijava obavezna. Obilazak obuhvata posetu Avalskog tornja, koji je ponos svih Beograđana, crkve – brvnare posvećene Svetom despotu Stefanu Lazareviću i muzeja u okviru crkvene porte sa postavkom istorijata srednjovekovnog grada Žrnova, spomenika Neznanom junaku, Mitrovićevog doma-najstarijeg sačuvanog planinarskog doma koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i nastup KUD-a "Avalski cvet" ispod tornja.

17. SEPTEMBAR 11:00h OBILAZAK MUZEJA KNjIGE I PUTOVANjA I MUZEJA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI "ADLIGAT"

Mesto okupljanja: 10:30h časova ispred Opštine Voždovac. Kontakt za prijavu: info@vozdovac.rs

Napomena: Organizovan autobuski prevoz – Prijava obavezna. Poseta Muzeju knjige i putovanja i srpske književnosti Udruženja "ADLIGAT". Na više od hiljadu kvadratnih metara nalazi se 12 prostorija u kojima su izložene knjige, legati, slike i zbirke. U ovom jedinstvenom muzeju predstavljene su sve zemlje i kulture sveta putem njihovih knjiga.

23. SEPTEMBAR 11:00h OBILAZAK MUZEJA BANjIČKOG LOGORA I RODNE KUĆE VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA

Mesto okupljanja: 10:00h časova ispred Opštine Voždovac. Kontakt za prijavu: info@vozdovac.rs

Napomena: Organizovan autobuski prevoz – Prijava obavezna. Poseta muzejskoj postavci koja čuva uspomenu na zatočenike i žrtve Banjičkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata. Obilazak rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u kojoj je on rođen 1856. godine obuhvata pregled stalne postavke o vojničkoj karijeri i obilazak prostorija kompleksa, kao i kraće upoznavanje sa najznačajnijim vojničkim i životnim aspektima njegovog života.

24. SEPTEMBAR 11:00h POSETA BAJFORDOVOJ ŠUMI

Mesto: Bajfordova šuma

Napomena: Prevoz nije organizovan, kapacitet nije ograničen. Banjička šuma, kako se drugačije zove, je spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje treće kategorije, sa velikom biološkom vrednošću. Stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.Obilazak šume biće organizovan uz stručno vođenje zaposlenih u JKP "Zelenilo Beograd". Polazna tačka obilaska šume je kod objekta JKP "Zelenilo Beograd", pored parkinga, prekoputa bazena.

NAPOMENE: SVI PROGRAMI SU BESPLATNI Za određene programe, potrebno je da se prethodno prijavite zbog ograničenog broja mesta i evidencije posetilaca. Organizatori zadržavaju pravo izmene programa i vremena održavanja programa.

DOBRODOŠLI!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA