Vreme čitanja: oko 2 min.

Tematski obilasci Novog groblja u Beogradu od 17. septembra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetioci će se podsetiti svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine

  • 0
Novo Groblje Foto: Mateja Beljan

Jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja otvara se 17. septembra i to upravo tokom manifestacije "Dani evropske baštine", kao i u godini u kojoj se obeležava desetogodišnjica vođenih obilazaka Novog groblja.

Ovo groblje otvara svoje kapije posetiocima kroz tri uzbudljiva obilaska, koja su u prethodnom periodu izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

Prvi po redu, pod nazivom "Portreti srpskih diplomata i državnika – zlatno doba srpske diplomatije", održaće se 17. septembra u 11 časova. Tokom događaja posetioci će moći da se upoznaju sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji vešto manevrisali nepostojanim diplomatskim vodama u turbulentnim vremenima.

Sledeći obilazak, zakazan za 1. oktobar u 11 časova, nosi naziv "Satkane od duše i uma – tragom znamenitih Srpkinja".

Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, posetioci će se podsetiti svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Priča je posvećena svim onima ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno.

Poslednji u nizu obilazak ovog svojevrsnog muzeja pod otvorenim nebom, ekskluzivni prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, održaće se 5. novembra u 11 časova pod nazivom "Velike ljubavi srpskih velikana". Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće posetioce stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj.

Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razočaranjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode posetioce neće ostaviti ravnodušnim, poručuju organizatori ovog događaja.

Prijave nisu potrebne, saopštavaju iz „Pogrebnih usluga”, a trajanje obilaska je 120 minuta. Mesto okupljanja za sve posetioce biće na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50), a kroz tematske obilaske vodiće ih dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Vulin položio vence povodom Dana pobede nad fašizmom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA