• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste u riziku od moždanog udara? Besplatni pregledi kolor doplerom na Savskom vencu u subotu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dopler krvnih sudova vrata je potpuno bezbolna, neškodljiva i neinvazivna metoda koja se vrši ultrazvučnim aparatom

  • 2
Ultrazvuk

Foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Profimedia

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac organizuje besplatne preventivne preglede - dopler krvnih sudova vrata, u subotu od 7 do 14 časova.

"Ovo je sedma godina da organizujemo besplatne preventivne preglede u Zavodu, na adresi Savska 23 zajedno sa opštinom. Potrebno je zakazati pregled na broj telefona 011-3611-581 do subote", rekao je za Tanjug Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika "Železnice Srbije".

On je precizirao da će četvoro specijalista radiologije pregledati sugrađane.

Dr Batnožić je objasnio da se na kolor dopler krvnih sudova vrata obično upućuju pacijenti koji osećaju slabost i trnjenje ruku i nogu ili lica, poremećaj vida, kraći gubitak govora, krizu svesti, ako imaju vrtoglavice ili probleme sa koncentracijom.

"Dopler krvnih sudova vrata je potpuno bezbolna, neškodljiva i neinvazivna metoda koja se vrši ultrazvučnim aparatom. "Doplerovim efektom" pratimo promenu konstantnih frekvencija ultrazvučnih talasa, jer se krv kreće u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu, čime se veoma precizno ispituje stanje krvnih sudova vrata i protok krvi u venama i arterijama, koje snabdevaju mozak krvlju obogaćenu kiseonikom", rekao je dr Batnožić.

On je izjavio da se pregled preporučuje i drugim osobama nakon 55. godine života koje imaju kardiovaskularne bolesti ili genetske sklonosti ka njima.

"Doplerom krvnih sudova vrata (karotida) se može uočiti suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara", rekao je dr Batnožić. On je dodao da je pregled potpuno bezopasan, bezbolan i neškodljiv.

(Telegraf.rs)

Video: Obavljeno 4.000 besplatnih pregleda u "Kućici zdravlja" u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Anja

    21. septembar 2023 | 10:55

    Sve se dešava u BG,dopler,mamograf,skrininzi...to je CELA SRBIJA,OSTATAK NIJE BITAN,NE POSTOJI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA