BEZ GRANICA: Publika i orkestar zajedno na sceni otvorili 44. Bemus (FOTO)

Koncertom "Orkestra bez granica", sastavljenog od muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, otvorene su ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti

  • 0

Novoformirani "Orkestar bez granica", sastavljen od najboljih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije pod dirigentskom upravom Premila Petrovića, otvorio je 44. po redu Beogradske muzičke svečanosti. Koncert je održan u Sava centru, a publika je mogla slobodno da šeta po sceni, zajedno sa umetnicima.

Pre početka dekonstruisanog koncerta koji je osmislio mladi uspešni dirigent Petrović, njegov nešto stariji kolega, istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić pozdravnim govorom otvorio je najznačajniji festival klasične muzike u regionu: Bemus.

- Ono što smo gledali za 43 godine je naš muzički priključak razvijenom svetu u muzičkom smislu, zaboravljamo da mi još uvek nismo deo tog razvijenog sveta po mnogo čemu, ali po kulturi, po Bemusu svakako jesmo - rekao je Suđić.

On je Bemus otvorio okrenut od sedišta u sali koja su bila bez publike, koja je zajedno sa članovima orkestra bila na sceni.

U veoma dobroj atmosferi, na jastucima rasutim po sceni, publika se udobno smestila za koncert kakav još nije slušala na Bemusu. U zajedničkom kreativnom činu izvođenja i slušanja muzike, orkestar i publika su uživali razdragani, slobodni, gradili svako svoj i zajednički muzički doživljaj.

Solista na svečanom koncertu otvaranja 44.Bemusa bio je  mladi nemački pijanista Hajnrih Alpers koji je sa NBO izveo Koncert za klavir i orkestar br.5 Ludviga van Betovena.

Na programu večerašnjeg koncerta je bila muzika autora 20.veka - Sergeja Prokofjeva Simfonija br.1, Klasična, Čarlsa Ajvza "Neodgovoreno pitanje" i Zoltana Kodalja "Igre iz Galante".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA