≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacionalno takmičenje u spasilaštvu na vodi: Danas se nadmeću heroji koji su celo leto čuvali naše živote

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takmičenje traje osam sati, a učesnici će se oprobati u šest disciplina

  • 0

Na Adi Ciganliji danas se, prvi put posle 40 godina u Srbiji i to u Beogradu organizuje Nacionalno otvoreno takmičenje u spasilaštvu na vodi, u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

"Primenjujući standarde koje je propisala Svetska i Evropska federacija za spasavanje na vodi, Crveni krst Srbije obučio je u prethodnih 15 godina preko 1.500 kandidata za spasioce na vodi", rekao je za Tanjug Ivan Milenović, instruktor spasilaštva na vodi Crvenog krsta Srbije.

On je rekao da u proseku tokom letnje sezone Crveni krst Srbije angažuje više od 100 spasilaca koji vode računa o više od 15.000 građana.

"Posebna pažnja posvećena je osposobljavanju i angažovanju u slučaju traganja i spasavanja tokom poplava, a članovi službi spasavanja na vodi Crvenog krsta u opštinama i gradovima tokom cele godine sprovode preventivno edukativni program pod nazivom Bezbednost na kupalištima", rekao je Milenović.

U cilju prevencije utapanja i povećanja bezbednosti na vodi, Crveni krst Srbije kampanjom želi da, kako kaže Milenović, promoviše spasilački poziv, a Nacionalno otvoreno prvenstvo u Life Saving-u je kruna kampanje.

"Popularizacijom Life Saving sportske grane činimo da naši građani i naše društvo budu bezbedniji na vodenim površinama", rekao je Milenović.

Na takmičenju, koje je počelo u 9 časova, očekuje se učešće 18 organizacija, 130 takmičara i preko 40 službenih lica takmičenja. Takmičenje traje osam sati, a učesnici će se oprobati u šest disciplina.

"Life Saving je čuvar života lokalne zajednice na vodi i daje primer i uzor mladima kako mogu da budu bezbedni na vodi, doprinesu bezbednosti na vodi svojih vršnjaka i svoje okoline. U vremenu tehnološkog razvoja, Life Saving je jedna od retkih grana sportova koja, pored fizičke aktivnosti, razvija veštine i znanja za očuvanje ljudskog života i dobročinstvo", napomenuo je Milenović.

(Telegraf.rs)

Video: Luka Kukolj obožava leto na Adi, ali na spasilačkoj kuli: Ne smeta mu sunce, posle ide na more

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA