Vreme čitanja: oko 1 min.

Upoznajte najlukaviju macu Beo zoo vrta: Mladunci se bezbrižno igraju, odrasle su uvek spremne za napad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njihova priroda odgovara staništu

  • 1

Nemaju mira, koračaju s jednog na drugi kraj kaveza, svaki šum kao da struji kroz njihove nerve, uvek napete i spremne za napad. To su serval mačke, jedne od najgracioznijih i najnezgodnijih maca u Beo zoo vrtu.

Čik približite im se. Dok su mlade, a i njih je moguće videto u Zoo vrtu, igraju se i trčkaraju kao i svake mačke. Međutim, kad porastu, postaju veoma dobri lovci koji nemaju mnogo vremena za umiljavanje.

Za razliku od mnogo većih maca, poput lavova, koji se mirno izležavaju i caruju prirodom, ove su oprezne i uvek u pokretu.

"Kada pričamo o mačkama, to je jedna velika porodica iz grupe zveri. Mi ovde u vrtu imamo različite mačke, servali su moji miljenici, zato što je serval među mačkama kao žirafa. Izdužena, sa ušima kao dva satelitska tanjira, koja nezavisno okreće ka izvoru zvuka, taj izraz lica životinje koja se zanima za svakojake sitne pokrete u travi, ta gipkost kojom se kreće...", priča nam Kristijan Ovari, biolog Beo zoo vrta.

On objašnjava da njihova priroda odgovara staništu.

"To su mačke koje žive u savanama, u visokoj travi, zato ih još nazivaju i savanskim mačkama i zato su tako izdužene. Sve te karakteristike im omogućavaju da se lako, nesmetano, nečujno kreću kroz visoku travu. Ali, nemojte da vas zavara, serval je fantastičans kakač,, kada dođe tdo toga da neka pričica u poslednjem trenutku želi da im umakne, skidaju ih u letu, tako da su one neverovatni lovci", priča Ovari.

Ove mačke skaču, tako, i do tri metra visine. Dobro se čuvaju i nisu ugrožena vrsta, a žive širom podsaharske Afrike i u jednoj manjoj zoni u Maroku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чичко

    29. septembar 2023 | 09:45

    Имао сам домаћу мачку, шетамо статом, иза нас у ниском лету врабац на око 1 - 2 метра бочно, она је у моменту скочила и врабац је био у њеним зубима без употребе шапа. Можете муслити шта мође сервал!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA