Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekonstrukcija dva značajna objekta na Savskom trgu: Ko će se useliti u stara zdanja?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zgrada Pošte bila je najveća na Balkanu i smatrana je za jednu od najlepšigh građevina u Beogradu. Posledni voz je sa stanice otišao 1918. godine

  • 0
ZGRADA POŠTE ARHITEKTE KORUNOVIĆA Foto: Ustupljene fotografije

Na mestu stare zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice i zgrade nekadašnje Pošte, mogle bi uskoro da se pojave građevinske mašine. To je samo deo odgovora na pitanje mnogih Beograđana šta će biti sa reprezentativnim zdanjima i ko će se useliti u njih.

Uskoro bi trebalo da počne rekonstrukcija dva značajna objekta na Savskom trgu, zgade nekadašnje Glavne železničke stanice sagrađene 1884. godine i zgrade nekadašnje Pošte koja je otvorena 1929. godine, piše RTS.

Zgrada Pošte bila je najveća na Balkanu i smatrana je za jednu od najlepših građevina u Beogradu. Posledni voz je sa stanice otišao 1918. godine.

Posle toga obnovljena je fasada. Iako se govorilo da bi u zgradu trebalo da bude smešten Muzej Nikole Tesle, Vlada je 2020. odlučila da se ovde preseli Istorijski muzej Srbije.

"Mi smo sve predradnje uradili, kad smo prošle godine dobili čitav objekat kao zgradu identiteta Istorijskog muzeja Srbije – mi smo se u katastru uknjižili na čitavu površinu a Mašinoprojekt je dobio mogućnost da uradi idejno rešenje, pa idejni projekat. Sve će biti prebačeno u zgradu stare železničke stanice, počev od depoa, izložbenog prostora, kancelarija za kustose i administraciju, preko radionica – konzervatorske, preparatorske“, rekla je Dušica Bojić, direktorka muzeja Istorije Srbije.

Izdati lokacijski uslovi za izgradnju Istorijskog muzeja

Sredstva za rekonstrukciju obezbediće Ministarstvo kulture. Grad je izdao lokacijske uslove što će omogućiti da počne projektovanje i potom bude izabran izvođač radova.

Miroslav Čučković, gradski menadžer kaže da je Sekretarijat za urbanizam izdao lokcijske uslove za izgradnju Istorijskog muzeja.

"On treba da bude u zgradi nekadašnje železničke stanice – ona je površine 8.000 kvadrata i biće potpuno rekonstruisana za potrebe Istorisjkog muzeja, za pohranjivanje 4.000 predmeta koji su istorijsko blago Srbije. S obzirom na to da je projekatovanje u toku, možemo očekivati u 2024. rasplamsane radove na izgradnji nove pošte i na rekonstrukciji stare železničke stanice“, rekao je Čučković.

Zgradi nekadašnje Pošte koja je uništena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu i 1947. obnovljena u socrealističkoj arhitekturi posle rekonstrukcije biće vraćen orginalni izgled fasade.

Iako je investitor Beograd na vodi, objekat je namenjen za javnu upotrebu.

U javnosti se govorilo da bi u rekonstruisanoj zgradi trebalo da se nalazi Dečji muzej Beograda i pozorište Boško Buha, namena objekta još uvek nije određena.

Kako nezvanično saznajemo, građevinske mašine na ovoj lokaciji mogle bi bi da se pojave do kraja godine tako da se može očekivati da uskoro bude doneta odluka i ko će se posle rekonstrukcije useliti jer od toga zavisi šta će se graditi unutar zgrade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA