Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako izgleda groblje za kućne ljubimce u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, istakao je koliko je ovaj projekat bitan za sve ljubitelje životinja i vlasnike kućnih ljubimaca

  • 1
Groblje za pse Foto: Telegraf.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je juče novoizgrađeno Groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom prilikom poručio da je Beogradu već dugo bio potreban ovakav prostor kao i da Beograđani sada više nemaju potrebu da sahranjuju svoje ljubimce na mestima koja za to nisu predviđena.

Ekipa portala Telegraf.rs obišla je groblje za kučne ljubimce odmah pošto je otvoreno.

U tom trenutku zatekli smo samo čuvara, a prema njegovim rečima ostalo je još nekoliko sitnica da se doradi i groblje će biti otvoreno.

Ono što smo opazili, jeste da su obezbeđena parking mesta, rasveta, česme kao i parking mesta za invalide. 

Nakon završetka radova ovde postoji 839 grobna mesta u nizu na oko 1.000 kvadratnih metara. Deo groblja koji se nalazi u šumi ima kapacitet 730 mesta na 1.800 kvadrata. Takođe, postoji i vrt sećanja, odnosno ružičnjak, koji se prostire na 200 kvadratnih metara, te konačno prostor za zajedničko sahranjivanje na 1.300 kvadrata.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, istakao je koliko je ovaj projekat bitan za sve ljubitelje životinja i vlasnike kućnih ljubimaca.

Prema njegovim rečima, potreba za grobljem kućnih ljubimaca u Beogradu postoji već dugo vremena.

- Mislim da ćemo se vrlo brzo stvoriti potreba za još jednim ovakvim grobljem, pa ćemo morati da odaberemo novu lokaciju, najverovatnije u drugom delu grada. Beograđani sada više nemaju potrebu da sahranjuju svoje ljubimce na mestima koja za to nisu predviđena, poput parkova i šuma ili da odlaze na Kosmaj i Avalu - rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da je danas razgovarao sa ljudima na temu mačaka i pasa lutalica i dodao da će se oni koji istinski vole životinje zalagati i da se zaista strateški o njima i brinemo.

- To je sterilizacija i pravo odgajivačnicama da odgajaju i prodaju mladunce. U suprotnom dolazimo do velikog broja kućnih ljubimaca koji završavaju na ulicama. Takođe, moramo da uložimo veća sredstva za azile i to je jedini ispravan način, odnosno sterilizacija, ulaganje u azile i poštovanje zakona - naglasio je gradonačelnik i ponovio da se ovim činom omogućava vlasnicima da na dostojanstven način sahrane svoje kućne ljubimce.

Kada je reč o budućoj spalionici za kućne ljubimce, Šapić je istakao da će se ona nalaziti na Lešću. Tamo će, prema njegovim rečima, biti centralni krematorijum za kućne ljubimce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Промисао

    1. oktobar 2023 | 13:45

    Гробља за љубимце су потребна. Али проблем са гробљима у великим градовима, погорову за људе ка временом ће у одредђеној мери бити и за љубимце) што се сахрањивања врше хоризонтално, и онда за то требају огрпмне поврхшине. Треба прећи на вертикално сахрањивање, у гробнице које су укопане у земљу, а могу идћи и у неку висину слоитерски у које се сахрањује висше тела, и тако неће постојати проблем са простором. Оваки раде Јапанци у недостатку земљишног простора.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA