Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi besplatan vođeni tematski obilazak Novog groblja - Satkane od duše i uma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedelja, 1. oktobar 2023. godine u 11:00h

  • 0
Novo groblje Spomenik Drage Ljočić, prve srpske školovane lekarke/ Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Novo groblje u Beogradu jedno je od najstarijih beogradskih grobalja, osnovano je 1886. godine i od tada do danas na njemu je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti iz, a njegov prostor je ispunilo preko 1.800 vajarskih radova, što ga sve zajedno čini Muzejem na otvorenom.

Godine 1983. Novo groblje je proglašeno za Kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, a njegov kulturno – istorijski značaj prepoznat je još 1979. godine kada je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja izložbeno – muzejskog prostora i pretvaranje Novog groblja u Muzej na otvorenom, što je trebalo da se dogodi 1986. godine. U tom periodu, planirano zatvaranje groblja nije bilo moguće zbog sahrana koje se i danas obavljaju, tako da se njegova prezentacija i približavanje svih umetničkih i istorijskih vrednosti široj javnosti morala prilagoditi navedenim uslovima. U poslednjih deset godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su vremenom privukle pažnju šire javnosti od pojedinaca, preko raznih udruženja, gradskih i republičkih insititucija kulture, pa sve do medija. Stvarali su perom i dušom – priča o pesnicima i književnicima; Veliki ljudi široke duše - priča o dobrotvorima i zadužbinarima; Satkane od duše i uma - priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana; Portreti srpskih diplomata i državnika –zlatno doba srpske diplomatije; Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata; Priče o žiteljima starog Beograda; Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta; Otadžbina se brani srcem - Heroji i heroine velikih ratova; Tragom stranaca na Novom groblju, su intrigantne priče koje već čitav niz godina zaokupljaju pažnju naših sugrđana.

U nedelju 1. oktobra 2023. godine sa početkom u 11 časova - Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Pričom o životima ovih jedinstvenih heroina duha pokrenućemo kaleidoskop istorije i vratiti se u vreme kada se patrijahalno društvo postupno transformisalo u moderno, a duh borio da zadrži tradicionalne vrednosti pred talasom savremenosti. Kozr šetnju alejma Novog groblja oživećemo sećanje na čuvenu ženu koja je prva tražila pravo glasa i čija se „reč slušala odmah posle Mitropolitove“, potom na prvu srpsku bibliotekarku i novinarku lista „Politika“ koja je otišla dalje i postala začetnica modernog plesa u našoj sredini, zatim na „najučeniju“ ženu koja je sve uključujući i svoj život podredila ljubavi, ali i na mnoge druge koje su zahvaljujući svojoj hrabrosti i volji pomerale granice koje je postavila sredina, pritom, zadržavši široko srce da prihvate one kojima je pomoć bila najviše potrebna. Priča je posvećena svim onim ženama koje su učinile prvi korak u neizvesno.

Oblilazak traje 120 minuta, mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50) u 11:00 časova. Priča i vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti, a sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs.

Prijave nisu potrebne. Topla preporuka za prijatno provedeno nedeljno popodne!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA