Vreme čitanja: oko 1 min.

Trodnevni skup posvećen endokrinologiji počeo u Beogradu: Biće predstavljena tri ključna problema

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na skupu će domaći, regionalni i evropski stručnjaci imati priliku da razmene znanja i iskustva iz te oblasti

  • 0
Štitna žlezda ultrazvuk lekar doktor endokrinologija Foto-ilustracija: Shutterstock

Trodnevni skup posvećen kliničkoj endokrinologiji "Beogradska Majstorska klasa iz kliničke endokrinologije, dijabetesa i metabolizma", počeo je u petak u Beogradu.

Na skupu će domaći, regionalni i evropski stručnjaci imati priliku da razmene znanja i iskustva iz te oblasti.

Zamenik direktora Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS profesor doktor Đuro Macut objasnio je za Tanjug da skup okuplja poznate endokrinologe i da predstavlja nivo dopunskog obrazovanja i analize kliničkog rada kroz prikaz slučajeva i diskusuje koje će se odvijati u panelima.

"Ovo je originalni vid usavršavanja kliničkog endokrinologa, posle diplomskog, koji se po peti put održava u Beogradu", rekao je Macut.

Macut je naveo da su se danas održali programi koji se odnose na komplikovane kliničke slučajeve, a koje su izlagali endokrinolozi iz Srbije, dodajući da stručnjaci iz unutrašnjosti po prvi put imaju priliku da na ovakvom skupu prikažu slučajeve iz svoje prakse.

"Druga sesija se odnosila na mlade endokrinologe iz regiona i veliko mi je zadovoljstvo da su danas prisutne i kolege iz BiH, Makedonije, Slovenije, koji su prikazali na vrlo ubedljiv način probleme iz svoje kliničke prakse", rekao je on.

Dodao je da će tokom trodnevnog skupa biti predstavljena i tri problema u endokrinologiji, a koja se odnose na dijabetes kod trudnica, povećane funkcije ili povećane proizvodnje jednog hormona iz nadbubrega i metaboličke tranzicije kod žena koje ulaze u menopauzu.

"Svi ovi problemi su vezani sa kompleksnim situacijama u lečenju u kliničkoj slici i pokušaju da se muškarcima i ženama postavi prava dijagnoza i da se leče na najbolji način", naveo je on.

Istakao je da je skup i ove godine okupio značajne goste iz sveta, te da je prisutan aktuelni predsednik Evropskog društva endokrinologa, prethodni predsednik Evropskog društva endokrinologa, kao i profesori univerziteta u Atini.

"Imaćemo veoma dinamičan program i nadam se da će svi uživati u njemu tokom tri dana", rekao je Macut.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA