Vreme čitanja: oko 2 min.

U klinici za bolesti zavisnosti u Paunovoj vanredno: Dok se čekaju dozvole, pacijenti odustaju od lečenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Ministarstva zdravlja lekarima Instituta za mentalno zdravlje, koji i rade sa više od 40 zavisnika, stiglo je obećanje da će se u novi objekat useliti za mesec dana

  • 0
Dnevna bolnica za bolesti zavsinosti “Prim. dr Branko Gačić” Printskrin: Google Maps

Prvi decembar je rok do kog bi pacijenti iz dnevne bolnice za odrasle u Paunovoj ulici trebalo da dobiju prostorije u Ulici kneginje Zorke. Za sada nema ni dozvola ni radova kao bi se prostorije prilagodile potrebama pacijenata. Stiglo je samo obećanje o novim rokovima.

U protekla dva meseca, koliko Dnevna bolnica za odrasle u Paunovoj ulici radi samo u malom objektu, na odvikavanje od alkohola, kocke i psihoaktivnih supstanci primljeno je 13 osoba.

Da lekari mogu da koriste i veliki objekat, bilo bi ih dvostruko više.

Mnogi, koji su se obratili za pomoć, upravo zbog ovih okolnosti, odustali su od lečenja. Iako im je ponuđeno da se leče u Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, svi su odbili.

- Oni su zabrinuti za svoj dalji tok lečenja. Naime, po programu, to bi trebalo da bude intenzivnije nego što jeste, ali prilagođavamo se trenutnim okolnostima. Mnogi od njih prihvataju ovu trenutnu situaciju i trude se da zajedno s nama prevaziđu ove teškoće koje imamo, nadajući se da će sve biti rešeno u relativno kratkom roku. Ovo je sada jedna vanredna situacija - navodi šef dnevne bolnice za bolesti zavisnosti dr Vladan Jugović.

Potrebne prepravke, a za njih dozvole

A prostorije se nalaze u Ulici kneginje Zorke, na drugom i trećem spratu, gde je nekada bila dečja stomatološka ambulanta. Adekvatne po površini, ali uslovi su loši jer se nisu koristile 10 godina.

- To je okrečeno, zamenjeno je par prozora, ali znate, zubna ambulanta je drugačije organizovana u odnosu na dnevnu bolnicu, tako da smo mi prosledili prošle nedelje ministarstvu nacrt šta je to što bi nama trebalo. Za sad imamo dobru saradnju i tu je, kako da kažem, relativno mala prepravka - objašnjava prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti.

Da bi se prostor prilagodio potrebama dnevne bolnice koja se sada nalazi u Paunovoj ulici, dva zida treba srušiti i ozidati dva nova.

Taj posao majstori bi mogli brzo da završe. Međutim, bez potrebnih dozvola, posao ne može ni da se započne.

Iz Ministarstva zdravlja lekarima Instituta za mentalno zdravlje, koji i rade sa više od 40 zavisnika, stiglo je obećanje da će se u novi objekat useliti za mesec dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA