≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roze cipelice podsećaju na poznato lice parkića kod BAS-a tokom devedesetih: Tragična sudbina Merlinke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj cipelica je - 43

  • 3

Priča o jednoj tužnoj sudbini i odrastanju u siromaštvu, napuštanju i borbi, gaženju predrasuda i smelosti, ali, nažalost, priča sa najcrnjim krajem, stala je u dve roze cipelice postavljene na postament nekog starog spomenika kraj Beogradske autobuske stanice.

Merlinka, Vjeran Miladinović, prvi srpski deklarisani tranvestit, zvezda filmova Želimira Žilnika, osoba ponikla u siromaštvu, koja je živela na Kalemegdanu, a novac zarađivala prostitucijom u parku kod BAS-a, napisala je čak i knjigu o svom životu.

Kao da je sudbina do kraja morala crnilom da oboji njen, njegov život - zločin je stavio tačku na biografiji u naselju Krnjača, gde je Merlinka brutalno ubijen(a).

Ove roze cipelice sada oživljavaju sećanje na jedan od simbola Beograda, simbola ulice, ali i filmskog platna, čoveka koji je pomešao borbu za goli opstanak, za identitet i doprinos (sub)kulturi Beograda.

Inače, broj cipelica je - 43.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    19. oktobar 2023 | 19:15

    A nekad su se spomenici dizali nobelovcima, knjizevnicima.. Znam celu pricu oko nje- ga i tuga je sta god da je bio. Al ne ide ..

  • Svoja

    19. oktobar 2023 | 19:31

    Svasta!!

  • Fedor

    19. oktobar 2023 | 20:18

    Broj 43 nikako nisu "cipelice"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA