Vreme čitanja: oko 3 min.

Gradski zvaničnici na memorijalnom defileu "Pobeda slobode"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Dani slobode" se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda

  • 1
Defile Foto: Beoinfo

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović učestvovali su u memorijalnom defileu "Pobeda slobode" od Terazija ka Trgu republike kojim je danas počelo obeležavanje tradicionalne gradske manifestacije "Dani slobode".

Na ovaj način slave se dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918. godine - Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, i 20. oktobar - Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Nikodijević je podsetio da Grad Beograd od 2018. godine odlukom Skupštine grada od 20. oktobra do 1. novembra obeležava "Dane slobode", te da se ne pravi ideološka razlika između Prvog i Drugog svetskog rata.

"Mi, pre svega, slavimo slobodu, zahvalni smo ljudima koji su dali svoje živote, kako bismo danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu. Želimo da se sećamo heroja, učimo iz sopstvene prošlosti i ne želimo da zaboravimo našu istoriju", istakao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, od 20. oktobra do 1. novembra biće niz manifestacija edukativnog karaktera koje treba da posluže budućim generacijama da shvate ulogu i naš značaj u svetskoj istoriji, kao i ono kroz šta je Srbija prošla u oba rata.

"To je jedna istorijska čitanka u ovih deset dana za sve Beograđane, ali i za sve goste. Beograd ima burnu istoriju i prošlost na koju može da bude ponosan, a mi sa ponosom ističemo da smo uvek bili na pravoj strani istorije, na strani pravde. Nećemo zaboraviti našu ulogu u ova dva rata i nemamo potrebu da se bavimo revizijom istorije, niti da okrećemo glavu. Mi smo deo onih ljudi koji su pobedili najveću pošast u 20. veku, fašizam i nacizam, mi smo deo slobodarske Evrope. Ideali pobede nad fašizmom su ugrađeni u nastanak moderne Evrope, dali smo veliku žrtvu i time treba da se ponosimo", naglasio je Nikodijević.

Pobeda slobode Foto: Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović rekla je da je 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda, datum koji pripada svim Beograđanima, Evropi i svetu, te da ga nikada ne smemo zaboraviti.

"Beogradska operacija u Drugom svetskom ratu bila je jedna od najkrvavijih bitaka i nigde u Evropi domaći pokret otpora nije učestvovao s toliko žrtava. Tokom ovih ključnih dana, Beograd je oslobođen od nacističke okupacije nakon 1.287 dana. Hrabri vojnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije su zajednički oslobodili naš grad. U ovoj borbi za slobodu život je izgubilo 3.000 vojnika NOVJ-a i 960 vojnika Crvene armije, dok je oko 4.000 naših boraca ranjeno", podsetila je ona.

Kako je navela, Srbija je u Drugom svetskom ratu bila na strani antifašizma, moderne, civilizovane i napredne ideje na kojoj počiva Evropa i ceo savremeni svet, podnela je velike žrtve i izašla kao pobednica.

"Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobar, treba da ostane neprolazan simbol hrabrosti i slobode svih Beograđana. Ovaj datum je i zvanično zabeležen u dokumentima Grada Beograda, kako bi ostao nepromenjen i zaštićen. Danas slavimo Dan oslobođenja i odajemo počast svim herojima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Zauvek treba da pamtimo našu herojsku istoriju i da se ponosimo njome, ali i da nam ona bude smernica za koračanje u budućnost, jer Srbija je bila i ostaće slobodna i slobodarska zemlja", rekla je Vesna Vidović.

Na čelu današnjeg memorijalnog defilea "Pobeda slobode" bio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije. Pitomci su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu. Ispred pitomaca kretao se stari vojni kamion sa kojeg je emitovana radio-drama "Slobodni Beograd". U defileu su učestvovali predstavnici Grada Beograda, SUBNOR-a i građani.

Na velikoj bini na Trgu republike održan je scensko-muzički performans "Beograd je slobodan".

Svakako jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih događaja u našoj slavnoj istoriji je 1. novembar. To je dan kada je oslobođena prestonica Kraljevine Srbije, dan kada je srpska vojska izgnala i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije. Tim povodom će na platou ispred Starog dvora u 14 časova biti održana premijera dramske predstave Omladinskog pozorišta "Dadov" pod nazivom "Beograd nije tica, da odleti". Po tekstu Aleksandra Gatalice, drama prati tri burne nedelje u odbrani Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Dani slobode" se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a izvršni producent manifestacije je Omladinsko pozorište "Dadov".

(Telegraf.rs)

Video: Počeo memorijalni defile "Pobeda slobode"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da je država slobodna

    20. oktobar 2023 | 17:40

    Otvorili bi i zvanično pokazali komunističke arhive. Ali nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA