Vreme čitanja: oko 1 min.

Svečano otvorena izložba "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić"

Vreme čitanja: oko 1 min.

U okviru manifestacije obeležavanje Muzeja grada Beograda, 120 godina od osnivanja ove ustanove pod sloganom Prvih 120 godina Muzeja grada Beograda, ispred spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji, svečano je otvorena izložba "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić", fotografija vladarskih zadužbina i najreprezentativnijih manastirskih zdanja iz perioda dinastije Nemanjić

  • 0
Izložba zadužbina Nemanjića 120 godina Muzeja grada Foto: Promo/ Ivan Milošević

Panoi ilustrovani fotografskim materijalom posetiocima približavaju arhtitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća ovih nezamenljivih spomenika kulture naše države, kao i njihov istorijat. Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju, i svedočanstvo su snage naše države, kao i vrednosti i kulture koju je naš narod očuvao tokom burne istorije; a na ovoj izložbi posetioci imaju priliku da pobliže upoznaju Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, Crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateič.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je, u društvu kustosa, istoričara, konzervatora i umetnika, obišao postavku na otvorenom i afirmativnim rečima se obratio prisutnima.

Izložba zadužbina Nemanjića 120 godina Muzeja grada Foto: Promo/ Ivan Milošević

-Zaista, kada prođete i pogledate ove panoe na kojima su zabeleženi fragmenti fantastičnog živopisa, predivne mermerne plastike i jedinstvene u svetu kombinacije istočne i zapadne arhitekture koja je upravo kao kompilacija stilova ali i različitih civilizacijskih i kulturnih uticaja nastajala na prostorima gde je srpski narod život pre osam, sedam, ili šest vekova; onda vam je jasno koliko smo, po broju ne veliki, ali po našoj kulturi, koja traje duže od jednog milenijuma, i ipak ubrojani u one narode koji se mogu smatrati velikim narodima sveta - istakao je ministar Selaković.

-Hvala Muzeju grada Beograda što je za svoj 120-ti rođendan odabrao da upriliči ovakvu izložbu, i uveren sam da će svi koji budu u prilici da ovu izložbu posete biti motivisani da odu i na lice mesta i obiđu ove manastire - dodao je ministar.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA