Vreme čitanja: oko 2 min.

Auto-put kroz Beograd više nema zeleni znak: Evo šta to u praksi znači, 2 stvari nikako ne činite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uredba je stupila na snagu u subotu

  • 58
Auto put Foto: Mateja Beljan / Pixabay

Auto-put kroz kroz Beograd, od petlje Beograd preko Mostara do Bubanj Potoka, postao je gradska saobraćajnica, a prema rečima direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića, to u praksi, pored ukidanja zaustavne trake, znači još nekoliko stvari, od kojih bi neke trebalo i izbegavati.

Najprometniju deonicu u Beogradu u kategoriju puteva drugog B reda, svrstala je nova Uredba o kategorizaciji puteva koji je usvojila Vlada Srbije na sednici 12. oktobra, i ona je počela da se primenjuje.

Po toj uredbi, isti status dobila je i deonica od Vojvođanske ulice, na Novom Beogradu, do petlje Surčin, u čijem produžetku je auto-put "Miloš Veliki".

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je da gubitak auto-puta deonice od Bubanj Potoka do petlje Beograd u praksi znači nekoliko stvari, pored te što se ukida zaustavna traka.

- To znači da je na celoj deonici ograničenje najviše 80 kilometara na sat, da je dozvoljeno kretanje pešaka, bicikala i mopeda, da je dozvoljeno kretanje traktora, radnih mašina i ostalih sporih vozila - navodi Okanović.

Dodaje da je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje na kolovozu, zatim da je dozvoljen prelazak pešaka preko kolovoza, ali i da se ukida zaustavna traka...

Za razliku od bicikala i mopeda, kretanje elekktričnim trotinetima nije dozvoljeno.

I, bez obzira na sve ovo gore što je navedeno, Okanović upućuje apel svim pešacima, ali i vozačima bicikala i mopeda, da se ipak ne kreću ovom deonicom, odnosno da je izbegavaju posebno kretanje pešaka.

Gradska vlast je ranije najavila da će promena statusa auto-puta kroz Beograd u gradsku saobraćajnicu to prvenstveno značiti da će zaustavna traka postati dodatna vozna traka gde god postoje prostorne mogućnosti.

Deonica od Bubanj potoka do petlje Beograd koja se nalazi kod Dobanovaca duga je nešto manje od 30 kilometara.

Auto-put se na Novom Beogradu inače sada zove Bulevar Arsenija Čarnojevića, a u starom delu grada nosi imena Franše Deperea i Stevana Prvovenčanog.

(Telegraf.rs)

Video: Saobraćaj od 18 h, bez naplate do Nove godine: Vučić prisustvovao otvaranju auto-puta Ruma-Šabac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beogradjanin

    25. oktobar 2023 | 23:17

    Najbitnije niste pomenuli u tekstu. Pošto se više ne radi o auto putu, zona zaštite sa obe strane se smanjuje sa 40m na 10m, što znači da bratija dobija po 30m zemljišta sa obe strane na dužini od 30km da gradi svoje Beograde na auto putu i slična....

  • Hahaha

    25. oktobar 2023 | 19:51

    Pa ovo je ludilo. Samo fali traktor i zaustavljanje vozila oko 17h. Vi niste normalni.

  • Dusan

    25. oktobar 2023 | 20:08

    Ovo samo ludom coveku moze pasti na pamet,sad tek pocinje ludilo,guzva je bila od Genexa a od sad ima da bude od Simanovaca,aplauz za osobu plitkog uma kojoj je ovako nesto dunulo u glavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA