Vreme čitanja: oko 5 min.

JKP "Pogrebne usluge" na usluzi građanima

Vreme čitanja: oko 5 min.

Uz podršku naših sugrađana koji nam ukazuju poverenje, JKP "Pogrebne usluge" Beograd nastavlja aktivnosti na poboljšanju uređenosti postojećih i izgradnji jednog novog groblja, kao i unapređenju i modernizaciji usluga, a sve u cilju da se sugrađanima omogući da na efikasan, human i dostojanstven način isprate svoje bližnje i obave sve vrste poslova vezanih za groblje, rekao je v.d. direktora JKP "Pogrebne usluge" Beograd, Vladan Đukić

  • 0
JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

-JKP "Pogrebne usluge" Beograd se trenutno stara o sledećih deset gradskih grobalja: Novo, Centralno, Zemunsko, Banjičko, Topčidersko, groblja Stara i Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg. Kao jedno od uspešnijih javnih komunalnih preduzeća dobili smo priliku da sami izgradimo groblje u Kaluđerici, imajući u vidu da građani velikih gročanskih naselja: Kaluđerica, Grocka i Leštane, vrše veliki pritisak da se sahranjuju na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća, jer ne žele da se sahranjuju po seoskim grobljima. Očekujemo da tokom ove godine počnemo s izgradnjom novog groblja u Kaluđerici - ističe Đukić.

Grobna mesta i grobnice

Grobno mesto podrazumeva grob, grobnicu i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka (rozarijuma i kolumbarijuma), objašnjava Đukić. Grob nije moguće zakupiti za života, jer se isti dodeljuje nakon smrti – prema prebivalištu preminulog lica i to na pomenutim „otvorenim“ grobljima: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija. Groblja Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u „zatvorena“ groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta. Za života je moguće zakupiti isključivo grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobniice (mesta sa postojećim spomenikom) se mogu zakupiti na „otovrenim grobljima“ u nadležnosti našeg preduzeća, dok se grobnice koje se daju u zakup na nekim od „zatvorenih grobalja“, dostupne su svima, u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku. Potražanja za zakupom grobnica je izuzetno velika, ali naše preduzeće je uz značajne napore uspelo da izgradi određen broj grobnica. Ono što trenutno imamo stavićemo na raspolaganje za zakup i do sledeće građevinske sezone neće biti izgradnje novih grobnica, posebno imajući u vidu da će se naše preduzeće intenzivno angažovati na izgradnji groblja u Kaluđerici.

Naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja

U skladu sa važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza, zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće i dr. Činjenica da korisnici grobnih mesta plaćaju naknadu za održavanje, ne znači da su platili JKP „Pogrebne usluge“ da održava njihovo grobno mesto. Želeli bi da podsetimo sugrađane da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, a nakon ovog perioda, korisnik, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da isti produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja. Cene naknada za zakup i održavnje površine groblja se nisu menjale od 2019. godine, a pored šaltera grobalja, korisnici uplate mogu da izvrše i e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća. Reč je o relativno skromnim iznosima koji se plaćaju na godišnjem nivou, ali njihovo izmirivanje je od izuzetnog značaja ne samo za JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana, kaže Đukić. Imajući u vidu da je pored redovnog izmirivanja pomenute naknade, obaveza korisnika i briga o bezbednosti nadgrobnih obeležja, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd primnjeuje novu, efikasnu tehnologiju stabilizacije postojećih nadgrobnih obeležja putem šipova, koja doprinosi dugotrajnoj stabilizaciji samih grobnih mesta i nadgrobnih obeležja. Navedeni radovi se mogu ugovoriti na bilo kom od grobalja u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" Beograd, a moguće je i plaćanje na pet mesečnih rata, navodi Đukić.

JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Kada se dogodi smrtni slučaj

U nastavku su brojevi telefona na koje se sugrađani mogu obratiti, kada se dogodi smrtni slučaj i raspitati se o svim uslovima.

011 2071 333; 011 2071-377; 064 855 4076; 064 855 4096.

Zaposleni u Dežurnom centru JKP "Pogrebne usluge" Beograd su spremni da pruže pouzdanu i profesionalnu pomoć članovima porodice preminulog. Radno vreme Dežurnog centra je od 0 do 24 časa, 365 svakoga dana u godini, a nalazi se na Novom groblju u ulici Ruzveltova 50.

Sugrađanima bi takođe želeli da skrenemo pažnju da se ugovaranje svih vrsta usluga na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća (pranje, čišćenje i uređenje grobnih mesta, sađenje i zalivanje cveća, nasipanje zemlje i rizle, uključujući i klesanje slova i druge kamenorezačke radove), obavlja isključivo u službenim prostorijama ovog preduzeća, kako ne bi postali meta nesavesnih pojedinaca koji se predstavljaju kao radnici JKP "Pogrebne usluge" i sugrađanima na prevaru uzimaju novac obećavajući različite usluge, kaže v.d. direktora Vladan Đukić.

Kultura sećanja

Imajući u vidu da se naše preduzeće trenutno stara o deset najvećih gradskih grobalja od kojih su neka kulturno-istorijski spomenici od velikog značaja za Republiku Srbiju kao što su Novo groblje i Topčidresko groblje (kao deo kulturno-istorijske celine Topčder), a druga poput Zemunskog groblja spomenici kulture na kojima je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti, negovanje kulture sećanja predstavlja značajan deo aktivnosti našeg preduzeća, nastavlja Đukić. Novo groblje veoma je brzo postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni "Muzej na otvorenom" još od 2004. godine deo Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope.

Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP "Pogrebne usluge" Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja osnovane od strane Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među osam puteva puteva kulture u Republici Srbiji i kao takvo predstavljeno na izložbi "Kulturne rute u Srbiji", koja je u okviru manifestacije Dani Saveta Evrope, upriličenoj u Narodnoj biblioteci u periodu od 3. do 17. oktobra.

Nastavljajući desetogodišnju tradiciju vođenih tematskih oblizaka Novog groblja, u nedelju 5. novembara 2023. godine sa početkom u 11:00 časova, biće održan još jedan tematski obilazak Novog groblja pod nazivom "Velike ljubavi srpskih velikana", koja će oživeti priče o najintimnijim kutcima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Pored ovoga, u provoj polovini novmbra na Novom groblju, u čijem sastavu je nalazi nekoliko inostranih vojnih grobalja, biće organizovan čitav niz ceremonija odavanja počasti herojima iz žrtvama 1. Svetskog rata, zaključuje Đukić.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA