PONOSNI: Romi tribinom o pravima obeležili svoj praznik (VIDEO) (FOTO)

Dan ponosa Roma i Romkinja obeležava se već drugu godinu uzastopno, kako bi se ukazalo na diskriminaciju, povredu prava i nasilje nad pripadnicima romske populacije

  • 0

Dan ponosa Roma i Romkinja obeležen je u Beogradu, u organizaciji Regionalnog centra za manjine i Evropskog antifašističkog pokreta. Ovaj dan se već drugu godinu uzastopno obeležava na evropskom nivou, kako bi se ukazalo na diskriminaciju, povredu prava i nasilje nad pripadnicima romske populacije.

I poruke učesnika tribine u Kulturnom centru Rex "Romi i Romkinje u Srbiji: Između marginalizacije, diskriminacije i siromaštva" ukazuju na zanemarivanje "surove stvarnosti u kojoj Romi žive" i upozoravaju da se ne smeju zatvarati oči pred aktuelnim problemima ove populacije.

Jovana Vuković iz Regionalnog centra za manjine precizirala je da se ove godine Dan obeleževa u 13 zemalja Evrope i da datum nije fiksiran.

- Većina organizacija obeležila ga je pre nedelju dana, mi smo ga pomerili za danas zbog najavljene Parade ponosa. Ideja je ponikla da bi se ukazalo na jako težak položaj Roma i na tendenciju depolitizacije problema ove populacije. Ovo je važan dan za sve romske organizacije - poručila je Vuković.

Učesnica tribine iz Ženske romske mreže Vera Kurcić insistirala je na činjenici da Romi i Romkinje nisu ona grupacija koja stalno traži rešenja od drugih, već da ih traže i pronalaze i sami.

Kako je naglasila, Romi imaju snage da pokrenu razna pitanja, među kojima je nasilje i nasilje u porodici i zajednici, dok je romska aktivistkinja Jelena Savić podvukla značaj obrazovanja, jednog od osnovnih problema romske populacije.

Učesnici tribine skrenuli su pažnju javnosti i na ulogu organizacija za ljudska prava u otklanjanju problema romske populacije i na finansiranje projekata, ukazavši na birokratizaciju čitavog procesa, s obzirom da se novac potroši mnogo više na administriranje projekta, nego na ono za šta je namenjen: konkretnu pomoć Romima.

Dan je obeležen i specifičnom radionicom "Izrada stensila i banera - osmišljavanje parola", projekcijom filma "Od Beograda do Skoplja", koji preispituje posledice politike deportovanja i "dobrovoljnog" povratka Roma iz Zapadne Evrope, koncertima i postavljanjem "Zida (od) zahteva", zamišljenog kao mesto na kojem će Romi beležiti svoje zahteve i zapažanja.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA