Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen na Kuli Beograd: Pogledajte veličanstven snimak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kula Beograd večeras je zasijala u čast srpskih junaka

  • 5

Jedan od najvažnijih praznika u ljudskoj istoriji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, bio je povod da Kula Beograd, najviša zgrada u Srbiji i regionu, večeras zasija u čast ponositih srpskih div-junaka, koji su, vodeći bitke od Cera i Kolubare do Kajmakčalana i Solunskog fronta, uspeli da se izbore za slobodu svoje zemlje i njeno ime upišu na najslavnijim stranicama priče o Velikom ratu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su u vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša, u šumi Kompijenj, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana oružana dejstva u do tada najvećem sukobu u istoriji čovečanstva.

Dan primirja se u Srbiji obeležava kao državni praznik od 2012. godine.

Emitujući crveno-plavo-belu trobojku i Natalijinu ramondu, simbol vaskrsenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na Kuli Beograd, novom simbolu prestonice, Belgrade Waterfront je još jednom pokazao sa koliko pažnje pristupa obeležavanju značajnih istorijskih datuma i koliko je ponosan na srpske seljake koji su svojom hrabrošću i verom u slobodu oduševili čitav ondašnji svet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA