Vreme čitanja: oko 2 min.

Obeleženo 105 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu

Vreme čitanja: oko 2 min.

1. novembra 2023. godine obeleženo je 105 godina od oslobođenja Beograda u 1. Svetskom ratu, ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Srpske kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) na Novom groblju u Beogradu

  • 0
JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Vence su položili Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i član ovog tela Nikola Nikodijević, predstavnici vojske Srbije i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovaj datum se obeležava u znak sećanja na Prvu armiju srpske vojske i njenog komandanta Vojvodu Petra Bojovića. Trupe pod komandom Vojvode Petra Bojovića uspele su da 1918. godine, za svega mesec i po dana od proboja Solunskog fronta, oslobode celu tadašnju Srbiju i 1. novembra umarširaju u njenu prestonicu. Prilikom odbrane Beograda u toku Prvog svetskog rata stradalo je oko 5.000 vojnika, podoficira i oficira, a njihovi grobovi i vojnička groblja su se nalazili širom Beograda i okoline.

JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Kosturnice širom Srbije su podizane dobrovoljnim prilozima građana, kako je bilo predviđeno Uredbom o uređenju i održavanju vojničkih grobalja donetom 1919. godine. Planirano je da se posmrtni ostaci stradalih ratnika u odbrani Beograda prenesu u veliku kosturnicu, koja bi se podigla na Novom groblju u Beogradu. Za podizanje kosturnice Beogradska opština je ustupila zemljište i obavezala se da će sa Novog groblja, gde je bilo najviše vojničkih grobova, obaviti prenos posmrtnih ostataka u zajedničku grobnicu – kosturnicu.

JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Temelji kosturnice branilaca Beograda ozidani su 1927. godine, dok je sama kosturnica završena u oktobru 1928. godine. Patrijarh Dimitrije je svečano osveštao kosturnicu na Dan Primirja, 11. novembra 1928. godine. Spomen -kosturnica je podignuta na mestu gde se pri odbrani Beograda nalazila prva linija artiljerije, koja je svojim dejstvom sprečavala prodor neprijateljskih trupa. U vreme kada je podignut, spomenik nad kosturnicom, težine 2.780 kg, izliven od legure bronze, bakra, kalaja i cinka, po dimenzijama je bio najveći u Kraljevini.

JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Spomenik je rađen po nacrtima ruskog arhitekte Romana Verhovskog. Skulpturu orla na spomeniku izradio je Roman Verhovski, a skulpturu vojnika vajar Živojin Lukić. Ispod kosturnice u tri velike kripte, smešteni su posmrtni ostaci 1.074 neidentifikovana branioca Beograda. Levo i desno u kosturnici su izrađene betonske pregrade sa metalnim kasetama na kojima su urezana imena i prezimena, dan i godina smrti, 3.529 identifikovanih palih ratnika.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA