Vreme čitanja: oko 1 min.

Karađorđe na Kuli Beograd: U čast rođenja vožda Đorđa Petrovića

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važio je za proslavljenog borca protiv Turaka Osmanlija, koji su mu, pošto je ubio nekoliko njih, nadenuli ime Crni (kara) Đorđe

  • 0

Đorđe Petrović, poznatiji kao Karađorđe, rođen je na današnji dan, 16. novembra 1768. godine u Viševcu. Đorđe Petrović Karađorđe bio je vožd Prvog srpskog ustanka i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji od 1804. do 1813. godine.

Rođen kao jedno od sedmoro dece Petronija i Marice Živković, veoma siromašnih ljudi, koji su se posle Kočine krajine nastanili u Topoli.

Prezime Petrović dobio je po nadimku svog oca.

Kada su zaratili Turci i Austrijanci, Karađorđe se pred kraj tog rata, 1787. godine, angažovao na strani Austrije. Po završetku rata dobio je unapređenje i medalju za hrabrost i odmetnuo se u hajduke kao vođa hajdučke družine.

Kao odgovor na tursku seču knezova Srbi su 1804. su podigli ustanak, a predvodio ih je Đorđe Petrović Karađorđe, koji je u to vreme bio poznat kao ugledni domaćin i trgovac.

Važio je za proslavljenog borca protiv Turaka Osmanlija, koji su mu, pošto je ubio nekoliko njih, nadenuli ime Crni (kara) Đorđe.

Iako se ne zna tačan datum njegovog rođenja, na "Vikipediji" se navodi da je rođen na današnji dan pre 236 godina.

U to ime, na Kuli Beograd se večeras može videti njegov lik.

"Privlačio je pažnju srpskog naroda svojom hrabrošću, odlučnošću i stavom, pa je 1804. godine jednoglasno izabran za vožda Prvog srpskog ustanka", naveli su na Instagram stranici kula_beograd.

(Telegraf.rs)

Video: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA