Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako je izgledalo oskrnavljeno spomen obeležje Đoke Vještice pre obnove: Umesto rugla tabla dostojna sećanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije, Grad Beograd je obezbedio izradu novog spomenika

  • 0
Plato Đoke Vještice Foto: Beoinfo / Mateja Beljan

Sramotno je bilo kako je donedavno izgledao Plato Đoke Vještice kod Beograđanke, ali spomen obeležje sada je potpuno obnovljeno.

"Telegraf" je pre dve i po godine fotografisao ovu tablu u već ruiniranom stanju, ali nismo uspeli da saznamo ko je bio nadeležan za njeno održavanje.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je juče ovo mesto, a spomen-obeležje u novom ruhu.

Tabla je otkrivena 1. aprila 2012. godine, kada je plato ispred Beograđanke poneo ime Đoke Vještice.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije, Grad Beograd je obezbedio izradu novog spomenika, koji je na petnaestu godišnjicu od smrti novinara zvanično otkriven.

Novinar Đoko Vještica bio je poznat po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu. Mnogi ga pamte kao urednika i voditelja radio-emisije "Beogradska razglednica". Na inicijativu Đoke Vještice 1988. godine održan je prvi "Beogradski maraton".

Tri godine posle njegove smrti, UNS je 2011. ustanovio novinarsku nagradu za humanost koja je nazvana po njemu. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA