≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đukić Dejanović: Ustanova Studentski centar Beograd prati potrebe studenata

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa ponosom mogu da kažem da su studentima obezbeđeni dobri uslovi za boravak, učenje u studentskim domovima, kao i ishrana u studentskim menzama

  • 0
Slavica Đukić Dejanović Foto: Nikola Tomić

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je, na svečanosti povodom 55. godišnjice Ustanove Studentski centar Beograd, istakla danas da ova Ustanova prati potrebe studenata i omogućava kvalitetne uslove za smeštaj, učenje i lični razvoj.

"Svi koji su nekada boravili u studentskom domu znaju da su uspomene iz tog perioda nešto što se sa radošću vraća u sećanje, prepričava i pamti", rekla je Đukić Dejanović. Ona je ukazala da u 14 studentskih domova, u okviru Studentskog centra Beograd, danas boravi 10.500 studenata.

"Sa ponosom mogu da kažem da su studentima obezbeđeni dobri uslovi za boravak, učenje u studentskim domovima, kao i ishrana u studentskim menzama po regresiranim cenama. Sredstva za studentsko stipendiranje i studentske kredite se redovno dodeljuju i značajan broj studenata ima ove benefite", rekla je ministarka.

Đukić Dejanović je istakla da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u projekte izgradnje i obnove studentskih domova, sa namerom da uslovi boravka u njima budu što kvalitetniji.

"Podsećam vas da nam predstoji izgradnja novog objekta za smeštaj studenata u Studentskom gradu. Prema predviđenoj dinamici, novi objekat u Studentskom gradu trebalo bi da bude dostupan do kraja 2026. godine. Ovim ćemo obezbediti dodatna mesta za studente", navela je Đukić Dejanović.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Ustanova Studentski centar Beograd dom mnogih generacija koje su na osnovu svojih talenata i sposobnosti preuzeli ulogu i misiju da služe svom narodu. Istakao je da Srpska pravoslavna crkva decenijama unazad svojim prisustvom pokušava da pruži odgovore na duhovna pitanja studentima.

"Ti odgovori i danas postoje, ali što je još važnije postoje i pitanja među studentima", naveo je Porfirije.

On je dodao da je crkvi, kao svetosavskoj ustanovi, jedan od primarnih zadataka vaspitanje i prosveta. Porfirije je istakao da se nada da će Studentski grad, pored kapele, dobiti i svoj hram.

"Molimo se Bogu i nadamo se da nećemo čekati mnogo vremena da i Studentski grad, pored kapele, dobije ono što je kruna i smisao postojanja svakog grada, svoj hram gde ćemo imati mogućnosti da na sva pitanja i praktično i konkretno svi zajedno damo odgovor, a to je molitva", poručio je patrijarh. Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić naveo je da su u sobama domova Studentskog centra Beograd neki od najvećih umova Srbije provodili svoje studentske dane.

"U našim hodnicima nicale su ideje koje su menjale društveno-istorijske okolnosti, koje su oblikovale i unapređivale društvo. Na klupicama Studenjaka rađale su se simpatije koje su prerastale u velike ljubavi. Ljubavi među mladim ljudima, ali i ljubavi prema filozofiji, prema sportu, prema nauci", ukazao je Minić.

Minić je rekao da je sa cenama smeštaja i ishrane u studentskim domovima, Srbija učinila da visoko obrazovanje bude dostupno svim slojevima društva. Dodao je da u domovima Ustanove Studentski centar Beograd žive studenti iz svih delova Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i iz još 52 države sveta.

"Kao što pristaje našoj tradiciji i istoriji, Beograd i Studentski grad ih primaju raširenih ruku, bratski, domaćinski, srpski, bez obzira na veru, boju kože i uverenje. Naši studenti prihvataju druge i drugačije ljude i taj duh tolerancije moramo gajiti", istakao je Minić. Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić je naveo da prema podacima iz ove godine, više od dva kandidata su konkurisala na jedno mesto u studentskim domovima.

"To je veliki podstrek, jedna velika činjenica koja ukazuje na to da se Studentski Centar iz godine u godinu napreduje i u pogledu standarda i u pogledu načina kojim se odnosi prema studentima, u pogledu ishrane i svega ostalog", ocenio je Đokić.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić rekla je da studentski život ne čine samo obaveze na fakultetu, već i trenuci koje se provode sa kolegama u studentskim domovima i menzama.

"Ustanova Studentski centar Beograd pruža studentima divnu priliku da izađu iz svojih okvira, osamostale se i nauče da u životu zavise od svojih ličnih dela i uspeha. Univerzitet u Beogradu, kao najveća ustanova na Balkanu obrazuje preko 90.000 studenata, od čega veliki broj njih jesu korisnici različitih usluga koje nam Ustanova nudi", navela je Grčić. Svečnosti je prisustvovao ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, a nakon govora, podeljene su i zahvalnice institucijama koje su pomagale rad Ustanove Studentski centar Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA